BiH
0

Pašić: O preustroju institucija ombudsmana i (ne)provođenju zakonom utvrđenih obaveza

FENA
Ombudsman za ljudska prava BiH Safet Pašić upozorio je danas da ni tokom godine koja je na izmaku nije došlo do spajanja institucija BiH (državnog i entitetskih ombudsmana), iako je po Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu BiH taj proces trebao biti okončan krajem 2006. godine.

"Zakonski rok za preustroj institucija ombudsmana istekao je krajem prošle godine dokad su entitetski parlamenti trebali staviti van snage zakone o institucijama ombudsmana FBiH i RS-a čime bi se stvorile pretpostavke za ustanovljenje jedinstvene institucije ombudsmana za ljudska prava na državnom nivou", pojašnjava Pašić u izjavi za Fenu.

Sumirajući (ne)provođenje aktivnosti na tom planu u 2007. godini, Pašić je ocijenio indikativnim to što je fokus s temeljnog reformskog zahtjeva - spajanja institucije ombudsmana na državnom nivou pomjeren ka imenovanju novih omudsmana.

Prema njegovim riječima, Parlamentarna skupština BiH (PSBiH) pristupila je obrazovanju ad-hoc komisije radi provođenja konkursa za imenovanje državnih ombudsmana koji je, u međuvremenu, "a nakon nedopustivo duge procedure proglašen neuspješnim, umjesto da PSBiH prevashodno insistira na stvaranju uvjeta za spajanje institucija ombudsmana na nivou BiH u skladu sa zakonom koji je sama usvojila".

Pašić nije mogao precizirati kada bi moglo doći do implementacije obaveza u pogledu preustroja institucija ombudsmana, podsjećajući kako bi zbog kršenja zakonskih rokova trebalo pristupiti novim izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu BiH, s obzirom na to da ranije doneseni zakon (iz aprila 2006. godine ) nije proveden.

Istovremeno, Pašić smatra da bi u sastavu nove ad-hoc komisije za imenovanje državnih ombudsmana, osim članova parlamenta, trebali participirati istaknuti pravni eksperti i ličnosti iz javnog života, a sve radi ostvarivanja višeg nivoa transparentnosti i depolitizacije cijelog procesa.