BiH
0

Pašalić: Šume su jedan od najvažnijih resursa BiH

FENA
U situaciji kada ne postoji zakon o šumama, a na snazi nije ni uredba o tom resursu, šumari su primorani koristiti nadležnosti drugih institucija, prvenstveno policije i inspekcije, pošto oni imaju osnovni zakon na osnovu kojeg djeluju, rečeno je danas u Sarajevu tokom sastanka predstavnika Federalne uprave za šumarstvo s predstavnicima kantonalnih uprava.

Te aktivnosti, kako je istaknuto, prihvaćene su od policije i inspekcija, ali je potrebno još poboljšati kantonalnu koordinaciju uprava za šumarstvo, pa uspostaviti i čvršću koordinaciju s drugim entitetom.

Omer Pašalić, direktor Federalne uprave za šumarstvo, kazao je da se u "pravnom vakuumu" nelegalna sječa šume može spriječiti jedino saradnjom s policijskim i inspekcijskim organima te da su u nekim kantonima potpisani i memorandumi o saradnji šumara i policije, odnosno inspekcije.

"Umjesto osnovnog zakona o šumama po kojem bi se kažnjavala nelegalna sječa šuma ima Krivični zakon i Zakon o inspekcijama. U zimskom periodu bio je velik snijeg pa nije bilo puno krađe šume, ali sada kada je vrijeme bolje očekujemo 'napad' na šume", rekao je Pašalić.

Pašalić je dodao da je šuma jedan od najvažnijih resursa i da prekriva oko 51 posto površine BiH te da se iskreno nada da će Parlament FBiH uskoro usvojiti zakon o šumarstvu .

"Nikada dosad u BiH nije tako lako donesen zakon o šumama i prema pravnom mišljenju radi se o jednom od najkompleksnijih zakona, s puno interesa.Uredba o šumama koja je bila na snazi da bi se spriječio pravni vakuum, zbog nepostojanja osnovnog zakona, istekla je 6. decembra prošle godine tako da od tog perioda do sada nema nikakve legislative koja regulira šumarstvo", rekao je Pašalić.

Na sastanku je ocijenjeno i da šume moraju čuvati svi građani BiH, a ne samo šumari i druge službe te da se općekorisne funkcije šume u BiH brzo mogu popraviti.