Saša Magazinović
0

"Partneri Karadžićevog SDS-a nemaju pravo držati lekcije SDP-u"

Piše: F. Borić
Milorad Dodik sa Biljanom Plavšić: Socijaldemokratija na djelu
Milorad Dodik sa Biljanom Plavšić: Socijaldemokratija na djelu
Socijaldemokratska partija, koju je Igor Radojičić "tužio" Socijalističkoj internacionali zbog koaliranja sa Hrvatskom strankom prava, "ekstremno desnom partijom" što je novog/starog predsjednika Narodne skupštne Republike Srpske zaprepastilo da se pismom obratio svjetskoj ljevici, pismo prvog entitetskog parlamentarca nije vidjela.

No, ono što se moglo pročitati u medijima, tačnije "Glasu Srpske", koji je objavio dijelove pisma, socijaldemokrati smatraju "smiješnim".

"Tim prije što je status Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Socijalističkoj internationali upitan", kaže za Sarajevo-x.com član Predsjedništva SDP-a Saša Magazinović, dodajući kako je toj stranci odbijeno članstvo u porodici evropskih socijaldemoktara (PES).

Podsjećanja radi, Igor Radojičić je u pismu Socijalističkoj internacionali, kako je prenio "Glas Srpske", izvijestio o radikalnom i destruktivnom djelovanju SDP-a BiH koje "destabilizuje političku scenu u BiH", te je konstatovao kako je zbog koalicije sa HSP-om upitno dalje članstvo u SI-ju.

"S druge strane, stranka koja ima sporazum sa Karadžićevom strankom je posljednja koja ima pravo nekome držati moralne pridike", kaže Magazinović za Sarajevo-x.com.

Inače, početkom 2010. Radojičić je predstavljao SNSD na kongresu Partije evropskih socijalista u Pragu, kada je ova stranka, i pored snažnog lobiranja Demokratske stranke Borisa Tadića, dobila odbijenicu. Iako nije javno obrazloženo, zna se kako je odbijenica PES-a SNSD-u uslijedila zbog izjava i poteza Milorada Dodika. Na istom sastanku u Pragu Zlatko Lagumdžija je izabran za člana Predsjedništva PES-a.