BiH
0

Parlamenti u BiH potpisali ugovor sa parlamentima Mađarske i Francuske

Piše: E. G.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba )
U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je potpisan Twinning ugovor između parlamenata u BiH, te parlamenata Mađarske i Francuske.

Twinning projekat, čiji je zvaničan naziv "Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu EU integracija" jedan od najvećih twinning projekata Europske unije ovakve vrste, kako po obimu i dinamici planiranih aktivnosti, tako i po budžetu koji iznosi 3,5 miliona eura.

Predviđene aktivnosti podrazumjevaju intenzivan angažman parlamentarnih službi, izabranih zvaničnika, kao i velikog broja eksperata iz Europske unije, te stalno prisutnog projektnog osoblja iz parlamenta Mađarske, a najvažniji ciljevi projekta su uspostava mehanizma za zajedničko planiranje parlamenata u BiH kao i poveznica s planom rada izvršne vlasti, uspostava mehanizma redovitih konsultacija s budućim mehanizmom koordinacije izvršne vlasti, izrada mape odgovornosti parlamentarnih tijela na svim razinama vlasti za specifična područja usklađivanja zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU, izrada preporuka za jačanje parlamentamog nadzora, te uspostava mehanizama za učestvovanje civilnoga društva u podrudju europskih integracija.

Ferid Buljubašić, sekretar Zajedničke službe Parlamentarne Skupštine BiH je kazao da je oav projekat izuzetno važan za parlamente u BiH, jer će ih pripremiti za pristupanje EU. Ugovor će biti proslijeđen i Evropskoj komisiji u Brisel na formalno usvajanje.

"Projekat finansira EU. Izgleda da smo imali sreće da smo ranije aplicirali, jer da je to bila u pitanju IPA 2013. možda bismo bili dio ukupne suspencije sredstava za BiH", kazao je Buljubašić te dodao da je zadovoljan što je izabran upravo konzorcij francusko-mađarskog parlamenta za ovaj projekat u BiH, ali da će u njega biti uključeni i drugi parlamenti, odnosno ljudi koji imaju znalje i iskustvo iz ovakvih projekata.

Govoreći u ime parlamenata Francuske i Mađarske, budući voditelj projekta Zoltan Horvath je kazao da su ova dava parlamenta izabrana upravo zbog toga što imaju najviše iskustva u implementacije tih projekata. Od ukupno 10 u EU, ovaj konzorcij je implementirao osam.

"Twinning projekat za BiH je jedan od najsloženijih i najkompleksnijih, a to je zbog složene ustavne strukture zemlje", rekao je Horvath.

Osim Buljubašića i Horvatha ugovor su potpisali i sekretar Doma naroda PSBiH Marin Vukoja, sekretar Zastupničkog doma Dragoljub Reljić, sekretari Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić i Daniela Čegar, generalni sekretar Narodne Skupštine RS-a Ranko Karapetrović, šef Stručne službe Brčko distrikta Jovo Galić te u ime parlamenata u BiH Omar Filipović.