BiH
0

Parlamenti Federacije i Štajerske potpisali sporazum o saradnji

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Predstavnički dom Parlamenta FBiH
U okviru uzvratne posjete delegacije Pokrajinskog parlamenta Štajerske (Republika Austrija) Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu su rukovodstva dvaju parlamenata potpisala Sporazum o saradnji.

Sporazum je rezultat dosadašnje uspješne saradnje dvaju parlamenata, kao i prošlogodišnje posjete delegacije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Pokrajinskom parlamentu Štajerske, saopćeno je iz Predstavničkog doma PFBiH.

Sporazum o saradnji sklopljen je s ciljem uspostavljanja, razvijanja i jačanja međuparlamentarne saradnje u okviru vlastitog djelokruga rada u skladu sa njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima.

Potpisnici će se obostrano zalagati za intenzivnu saradnju u oblasti prijenosa znanja i iskustava na području parlamentarnog rada i zakonodavnih procedura, evropskih integracija kao i na pružanju podrške uspostavljanju saradnje između kulturnih, obrazovnih i privrednih institucija i subjekata dviju regija.

U skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima, potpisnici su se usaglasili da se međusobno podržavaju u oblasti evropske politike i evropskih integracija, fokusirajući se posebno na harmonizaciju domaćeg s evropskim zakonodavstvom.

Potpisnici će, po potrebi, zajednički aplicirati i realizirati projekte finansirane iz evropskih fondova.

Ovim sporazumom je definirana i mogućnost da svaki od potpisnika, u okviru svojih nadležnosti, obavijesti drugu stranu o mogućnostima saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i ekonomije ili da zajednički iniciraju i pružaju podršku institucijama, organizacijama, udruženjima i klubovima koji će realizirati moguće projekte.