BiH
0

Parlamentarno izaslanstvo iz BiH u Zagrebu

FENA
Izaslanstvo Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, koje boravi u posjetu Hrvatskoj, sastalo se u utorak u Zagrebu s članovima saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove i zastupnicima Hrvatskoga sabora iz BiH, priopćile je saborska Služba za odnose s javnošću.

Predsjednica saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Nevenka Majdenić upoznala je izaslanstvo na čelu s predsjedavajućim Komisije Remzijom Kadrićem s radom ovog saborskog Odbora, njegovim nadležnostima i strukturom.

Kadrić je zahvalio domaćinima na omogućavanju ovog susreta, te rekao da se nada da je ovo početak suradnje dva srodna parlamentarna odbora. Predstavio je Zajedničku komisiju oba doma BiH parlamenta, koja u svojoj nadležnosti ima rješavanje statusnih pitanja zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, sve do rješenja o plaćama i naknadama za materijalne troškove zastupnika.

Delegaciju iz BiH zanimalo je postoje li sankcije za tzv. neposlušne zastupnike, tj. one koji ne sudjeluju u radu Sabora i njegovih radnih tijela i koji se ne odazivaju pozivima na sjednice, na što im je odgovoreno da sankcija u Hrvatskome saboru za takve zastupnike nema, ali oni svakako podliježu sudu javnosti i u konačnici svojih birača, navodi se u priopćenju.

Članovi Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH sastali su se i sa zastupnicima Hrvatskoga sabora iz Bosne i Hercegovine: Ivanom Bagarićem, Ivom Andrićem, Radom Bošnjakom, Goranom Marićem i Draganom Vukićem.

Zastupnici su razmijenili mišljenja o načinu i posebnostima rada obaju parlamenata i mogućnostima daljnje suradnje. Iako su odnosi izrazito dobri, u razgovoru je istaknuto kako postoji potreba intenzivnije razmijene iskustava kako bi se i kroz institucije parlamenata pojačao utjecaj na rješavanje poteškoća sa kojima se susreću državljani susjednih zemalja u ostvarivanju nekih formalnih prava.

Također, zaključeno je kako je potreban veći angažman zastupnika obaju parlamenata u posredovanju u rješavanju preostalih otvorenih graničnih i pograničnih pitanja.

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić upoznao je goste sa djelokrugom rada ovog novoosnovanog radnog tijela, te s njegovim značajem za državljane Republike Hrvatske u inozemstvu, a posebno u susjednim državama.

Zastupnici Hrvatskoga sabora dali su punu podršku nastojanjima BiH da se što prije pridruži euro-atlantskim integracijama, naglasivši kako je taj put nužan za čitavu regiju, stoji u priopćenju.