BiH
0

Parlamentarna skupština BiH odlučuje o sudbini javne potrošnje

Sarajevo-x.com
U utorak je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno podržala principe izmjena i dopuna Zakona o reviziji institucija BiH, koji bi trebali unijeti red u javnu potrošnju.

Ta ujedinjena odlučnost članova Komisije da riješe gorući problem bh. društva bila je kao san. Hoće li se na današnjoj sjednici Parlamenta taj san raspršiti, pitaju iz udruženja Kult.

Javna potrošnja u BiH uskoro bi mogla biti praćena oštrijim zakonskim propisima, koji bi značajno uozbiljili budžetske rasipnike. Naime, na današnjoj 24. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljat će se o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač zastupnica Ismeta Dervoz, a koji između ostalog predviđa:

evidentiranje institucija koje iz godine u godinu rasipaju javna sredstva, troše ih nezakonito i nemoralno i ne poštuju revizorske preporuke, utvrđivanje odgovornosti rukovodnih lica u evidentiranim institucijama, nalaganje obaveze Parlamentarnoj skupštini BiH da preduzme korektivne radnje i sankcionira odgovorna lica i predmetne institucije, preciziranje sankcija, kako za predmetne institucije tako i za odgovorna lica u njima, preciziranje obavljanja revizije učinkovitosti institucija, s obzirom da revizija samo finansijskog poslovanja ne može pokazati opravdavaju li rezultati rada bh. institucija budžetska sredstva koja su im povjerena.