BiH
0

Parlamentarna delegacija Baden-Wurtemberga u posjeti BiH

FENA
Članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas su se susreli s parlamentarnom delegacijom pokrajine Baden-Wurttemberga koja boravi u uzvratnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić u izjavi novinarima nakon sastanka naglasio je mogućnosti razvoja parlamentarne, ekonomske saradnje i prijateljstva među gradovima i fakultetima iz ove njemačke savezne pokrajine i BiH.

Mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, kako je dodao Tihić, posebno su u energetskom sektoru, s obzirom na to da se jedna od firmi iz Baden-Wurttemberga pojavljuje kao strateški partner za gradnju termocentrale u Kaknju.

-Budućnost BiH je u evropskim integracijama i svi napori trebaju da se usmjere u ispunjavanju obaveza na tom pravcu, istakao je predsjednik Parlamenta Baden-Wurttemberga Peter Stauba.

Dogovoreno je da 29. maja parlamentarna delegacija iz BiH posjeti Parlament Baden-Wurttemberga, kada je predviđeno održavanje konferencije u organizaciji Generalnog konzulata u Stuttgartu o mogućnostima ekonomske saradnje Baden-Wurttemberga i BiH, te da parlamentarne delegacije učestvuju na tom privrednom skupu.

Ova njemačka savezna pokrajina, kako je poznato, primila je brojne izbjeglice iz BiH od kojih se jedan broj vratio, a njih oko 30.000 tamo živi i danas. Oni koji su ostali, prema riječima predsjednika Parlamenta Petera Stauba, rado su viđeni sugrađani u Baden-Wurttembergu.