Sarajevo
0

Parlamentarcima BiH prezentiran "Novi strateški koncept NATO-a"

FENA
U okviru suradnje Zajedničkog povjerenstva za odbranu i sigurnost BiH Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa NATO štabom u Sarajevu, danas je prezentirana tema "Novi strateški koncept NATO-a".

Članovi Zajedničkog povjerenstva i zastupnici i izaslanici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upoznati su sa svrhom, načelima, vizijom i budućim planovima Sjevernoatlanskog saveza (NATO).

Kako je danas rečeno, Novi strateški koncept predstavlja smjernice za narednu fazu razvoja NATO-a s ciljem njegove efikasnosti u svijetu promjena i borbi protiv novih prijetnji, a sa novim sposobnostima i novim partnerima.

Također, razgovarano je i o trenutnom položaju Bosne i Hercegovine ka njenom putu u euroatlanske integracije, te su istaknute potrebne reformske aktivnosti koje Bosna i Hercegovina treba provesti kako bi u što skorije vrijeme postala punopravna članica NATO-a.

Današnju temu su prezentirali komadant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Gary Huffman, te njegov zamjenik, brigadir John Andreas Olsen, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.