BiH
0

Parlamentarci složni: BiH se nalazi u ozbiljnoj krizi

Sarajevo-x.com
Posebna sjednica oba doma Parlamenta BiH koja je počela jučer, a na kojoj je predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić parlamentarcima obrazložio razloge svoje ostavke i uputio apel da ovu zemlju zajednički vrate na pravi put, nastavit će se danas u 10 sati, a BHT 1 će uživo prenositi parlamentarnu raspravu. Parlamentarci su se već jučer složili da se BiH nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi.

Zajednička sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH imala je samo jednu tačku dnevnog reda – obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u ostavci Nikole Špirića i raspravljane o situaciji u BiH.

Parlamentarci su zajedno sa Špirićem raspravljali i odluci visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka koja je, kako je istakao Špirić, bila vrhunac nakon kojeg je uslijedila i njegova ostavka. Sa Špirićem se nije složio njegov zamjenik i ministar sigurnosti Tarik Sadović koji je podržao Lajčakovu odluku od 19. oktobra, istaknuvši da se izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH lakše i efikasnije odlučuje i uvode se mehanizmi deblokade, ukoliko do nje dođe.

Delegat Sulejman Tihić je kazao kako ne može da vjeruje da su razlozi ostavke odluka visokog predstavnika. "Uvjeren sam da ovom odlukom nisu ni na koji način umanjena etnička prava srpskog naroda niti entitetski interesi RS-a“, kazao je Tihić.

Poslanici iz RS-a su uglavnom kritizirali ovu odluku visokog predstavnika ističući kako ona nije dobra.

Poslanik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je kazao da je sadašnja kriza u zemlji izazvala strah među običnim ljudima te da se ljudi plaše povratka na '92. godinu. Istaknuo je kako Parlament treba da poruči ljudima da nema razloga da se plaše, da neće biti rata ni podjele zemlje, prenijela je FENA.

Diskusija je ostala nedovršena te će se nastaviti danas, a u Parlamentu su se čule i konstatacije vezane za rješavanje statusa Kosova i njegov utjecaj na BiH.