BiH
0

Parlamentarci s Dulićem razgovarali o konkretnoj saradnji BiH i Srbije

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Oliver Dulić razgovarao je danas u Sarajevu sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a susret je definiran kao otvaranje ozbiljnog procesa konkretne saradnje na najvišem nivou između dvije zemlje s akcentom na jačanje parlamentarne saradnje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić kazao je novinarima nakon razgovora da je tokom susreta postignuta saglasnost da parlamenti imaju velike potencijale koje treba iskoristiti, te da se tako može doprinijeti unapređenju odnosa Srbije i BiH.

Belkić je istaknuo da je Dulić u zvaničnu posjetu BiH došao s nekoliko inicijativa koje su domaćini podržali. Sagovornici su se tako danas složili da je potpisivanje, odnosno ratifikacija sporazuma CEFTA-e (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini) izuzetna šansa za zemlje regiona, ali i obaveza da se on provodi na korektan i pažljiv način.

On je naglasio da je s tim u vezi danas dogovoreno da se formira stalno radno tijelo na nivou predsjednika parlamenata potpisnica CEFTA-e koje će pratiti implementaciju i blagovremeno reagirati i kontrolirati da li se CEFTA pravilno primjenjuje tako da nijedna zemlja ne bude dovedena u poziciju gubitnika. Sagovornici su se u današnjem razgovoru složili i o formiranju grupa prijateljstva parlamenata Srbije i BiH.

"Očigledna je obostrana spremnost da pored niza otvorenih pitanja koja stoje pred nama i opterećuju ukupne odnose dvije zemlje, intenziviramo i jačamo saradnju na ekonomskom, socijalnom, kulturnom i sportskom planu paralelno rješavajući odnose na oba kolosijeka", kazao je Belkić.

Predsjednik NS R Srbije Oliver Dulić novinarima je kazao da je ključno pitanje za budućnost ovog regiona da li će se on ekonomski razviti.

"Moramo da gradimo novi imidž našeg regiona. Moramo graditi nove odnose. Važno je da Srbija, kao najveća zemlja regiona i država koja je u prošlosti dijelila odgovornost za sve što se dešavalo, bude jedan od inicijatora nečega što bi trebalo da budu temelji za novu budućnost. Želimo da gradimo novu budućnost sa zemljama regiona i pokušamo ponuditi ruku prijateljstva našim komšijama i dinamiziramo procese koji će se dešavati i dovesti do boljeg života za sve građane", kazao je on.

Dulić je važnim označio to što su Srbija i BiH dostigle taj nivo da mogu razgovarati o budućnosti, a CEFTA-u je definirao kao budućnost istaknuvši da će upravo pravilna primjena tog sporazuma doprinijeti boljem životu svih građana u regionu.

"Nama je potrebna intenzivna ekonomska saradnja da bismo sustigli razvijeni svijet i da jednog dana, kad postanemo članice EU budemo ekonomski snažni i neovisni od inostrane pomoći," istaknuo je.

Oliver Dulić predvodi delegaciju Narodne skupštine R Srbije u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a tokom dva dana planirano je da se susretnu s najvišim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti. Ova posjeta je dio njegove posjete zemljama regiona.