BiH
3

Parlamentarci razmatraju Prijedlog budžeta Institucija BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici razmatrat će Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2014. godinu, a koji je upućen iz Predsjedništva BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na jučerašnjoj sjednici utvrdila usklađenost predloženog budžeta s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

I Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jučer je podržala principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, a poslanici su najavili amandmane.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je Agenciji Fena, nakon što je ove sedmice Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu zaprimljen u pisarnici Parlamentarne skupštine BiH da je u konsultacijama sa članovima Kolegija odlučeno da se sjednica održi danas.

Konstatirali smo, naveo je, da smo dovedeni u vrlo nezahvalan položaj, „jer znamo da poslanicima nismo ostavili vremena koliko je to bilo potrebno da imaju priliku da se kvalitetno pripreme za ovu raspravu“.

"Međutim, ipak smo odlučili da ostavimo 48 sati da i poslanici iščitaju Prijedlog budžeta a onda u četvrtak na sjednici da otvorimo raspravu o budžetu. Zašto nismo ispoštovali ovaj rok do 9. decembra, to je pitanje za Predsjedništvo BiH koje evidentno nije uradilo svoj dio posla na način kako je to propisivao i Ustav i Poslovnik i jednog i drugog doma unutar Parlamentarne skupštine BiH", kazao je Bećirović.

Rekao je da je Predsjedništvo BiH bilo dužno, prema Poslovniku Predstavničkog doma "da budžet dostavi 15. oktobra“.

"Dakle, budžet u parlamentarnim klupama kasni gotovo dva mjeseca, što je apsolutno nedopustivo", kazao je Bećirović Feni.

Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza za 2014. godinu utvrdilo je Vijeće ministara 19. novembra, nakon čega je Nacrt budžeta upućen Predsjedništvu BiH koje je nadležno za predlaganje Zakona o budžetu.

Prema Nacrtu zakona, budžet iznosi 1,797 milijardi KM (1.796.392.968 KM), od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija 950 miliona KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 846,39 miliona KM i veći su za 57, 91 milion K? ili sedam posto u odnosu na ovogodišnji budžet.

Predsjedništvo BiH je na 5. decembra na vanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2014. godinu, sa dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović).