BiH
0

Parlamentarci razgovaraju o prioritetima za "evropsku godinu"

FENA
Poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH te skupštinama entiteta i Brčko Distrikta BiH sastat će se u ponedjeljak u prostorijama Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU (EUSR) u Sarajevu kako bi razgovarali o ponovnom zamahu u naporima Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija.

Ovaj sastanak je prvi u nizu događaja koje organizira Evropska unija u sklopu inicijative "Parlament za Evropu", koja okuplja poslanike iz Bosne i Hercegovine i zvaničnike i poslanike iz zemalja članica EU-a da razmotre načine za unapređenje procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Rasprava će biti fokusirana na prioritete koji trebaju biti izvršeni kako bi se osiguralo puno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te kredibilna aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Uvodni govor održat će šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH ambasador Peter Sorensen, obratit će se i šefica Odjela za Bosnu i Hercegovinu u Direkciji za proširenje EU-a Evropske komisije Paola Pampaloni, najavljeno je iz Delegacije EU/EUSR-a.