BiH
13

Parlamentarci potrošili 53.000 KM razgovarajući na mobilne telefone!

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Da se novac poreskih obveznika u BiH troši nemilice u vremenu kada veliki broj građana živi na rubu egzistencije, pokazali su poslanici i delegati Parlamenta BiH koji su, razgovarajući na svoje službene telefone u 2013. i 2014. godini, potrošili čak 53.283,19 KM, potvrđeno je za Klix.ba iz Parlamenta BiH.

Svi članovi kolegija imaju pravo na troškove mobilnog telefona u iznosu do 1.000 KM godišnje, što je u osnovi više od prosječne mjesečne plate na nivou BiH koja iznosi 822 KM.

Osim ove pogodnosti, 24 poslanika i delegata mjesečno naplaćuju i troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje koja iznosi 300 KM.

Kada je riječ o troškovima reprezentacije, članovi kolegija mogu potrošiti mjesečno 500 KM, a predsjedavajući komisija 200 KM. U slučaju da prekorače limit, isti se obustavlja od plate.

Ipak, ove obustave veoma malo utiču na mjesečna primanja parlamentaraca koja, kada se saberu plaće, paušal, topli obrok, naknade za prijevoz, odvojeni život, smještaj, dnevnice, ad hoc komisije – iznose između 5.500 i 7.000 KM.