Nadležna komisija nema stav
124

Parlamentarci ne žele raspravljati o Zemaljskom muzeju

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sa dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je skinuta inicijativa poslanika Senada Šepića vezana za finansiranje klulturnih institucija od državnog značaja.

Prema Šepićevoj inicijativi Predstavnički dom je trebao obavezati Vijeće ministara BiH da iz sredstava tekuće rezerve i drugih grantova predviđenih za finansiranje kulturnih institucija od značaja za BiH, osigura iznos koji je bio na nivou 2010. godine.

"Smatram da Parlament ove zemlje treba reagovati na činjenicu da je jedna od najvažnijih institucija kulture - Zemaljski muzej, zatvoren. Oni koji su odgovorni nisu našli mogućnost da joj omoguće rad. Formalni razlog zašto to nemamo na sjednici je što nemamo stav Komisije. Mislim da je to trebalo biti na dnevnom redu, a isto tako mislim da trebamo obavezati komisiju da se što prije odredi s obzirom na to da se radi o temi koju ne možemo odgađati. Znamo svi šta ovoj zemlji znači Zemaljski muzej", rekao je Šepić na sjednici.

Uprkos njegovom insistiranju, inicijativa nije uvrštena na dnevni red. "Već odavno mi iz Kolegija upozoravamo Dom na nedostatak kvoruma pojedinih komisija, ali naše stajalište je da tačke koje nisu ispunile sve uvjete i nemaju mišljenje komisija ne stavljamo na dnevni red", pojasnio je Božo Ljubić, predsjedavajući Predstavničkog doma.

Budući da ne postoje ni minimalni uvjeti da se o institucijama kulture i njihovom finansiranju raspravlja u Parlamentarnoj skupštini, Zemaljski muzej će, prema svemu sudeći, još dugo biti zatvoren.