BiH
353

Parlamentarci Naše stranke potpisali apelaciju Ustavnom sudu za obustavu referenduma u RS-u

Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz i delegati u Domu naroda FBiH Predrag Kojović i Edin Forto potpisali su apelaciju, koju su oba doma Federalnog parlamenta uputila prema Ustavnom sudu BiH, a kojom se traži mjera zabrane održavanja referenduma u Republici Srpskoj.

"Uvažavajući principe pravnog poretka i vjerujući da je odgovornost za budućnost ove države na njenim institucijama, mi predstavnici građana, parlamentarci Naše stranke, potpisali smo apelaciju prema Ustavnom sudu, kojom se traži obustava referenduma u Republici Srpskoj. Apelacija sadrži nedvosmislene pravne argumente da referendum brutalno narušava Dejtonskim ustavom zagarantiran ustavni poredak", kazao je Dennis Gratz.

Gratz je podsjetio i da je ovo jedina aktivnost Federalnog parlamenta u dugom vremenskom periodu, istakavši da apel sličnog sadržaja teba uputiti i kada je u pitanju odnos FBiH prema presudama Ustavnog suda BiH, gdje prevashodno SDA ali i druge partije na vlasti već dugo ignorišu implementaciju vrlo važnih odluke Ustavnog suda, kao što je ona o konstitutivnosti svih naroda na cijelom teritoriju FBiH.

"Nepoštivanje institucija i njihovih legitimnih odluka je, nažalost, postalo uobičajena praksa u BiH, a posebno je apsurdno da oni koji to rade sami sebe karakterišu kao državotvorne partije i reaguju tek onda kada drugi to rade", kazao je Gratz.

"Nedopustivo je da u vrijeme goruće političke, socijalne i ekonomske krize, Federalni parlament ne zasjeda. Institucije ne smiju biti blokirane zbog kolaboracije HDZ-a sa kladioničarskim lobijima ili zbog toga što SDA želi da s bavi samo predizbornom kampanjom", dodao je.

"Mi u Našoj stranci smatramo krajnjim političkim bezobrazlukom i neodgovornošću aktuelnih lidera da se umjesto nuđenja rješenja za stvarne, životne, ekonomske i socijalne probleme vladajuće partije bave rješavanjem problema koje su same kreirale pred lokalne izbore. Tako su na čekanju povoljnijeg političkog trenutka naši zakonski prijedlozi o federalnom porodiljskom fondu, o oštrijim sankcijama u Krivičnom zakonu i naš prijedlog zakona o zabrani negiranja genocida. Poštivanje Ustava i zakona, te rad u institucijama države i u interesu građana moraju biti imperativi i za sve u ovoj državi", kazao je Gratz.