BiH
14

Parlamentarci iz BiH uče o efikasnosti u Sloveniji

FENA
U okviru projekta "Modernizacija entitetskih parlamenata i Skupštine Brčko Distrikta BiH" od 20. do 22. februara bit će upriličena posjeta parlamentu Slovenije (Državnom zboru) u kojoj će učestvovati predstavnici parlamenata na nivou Brčko Distrikta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Glavni cilj posjete je da se više sazna o internoj organizaciji parlamenta Slovenije i njegovim načinima upravljanja kadrovskim resursima, kao i da se najbolji primjeri iz slovenske prakse potencijalno prenesu u praksu rada parlamenata u BiH.

"Riječ je o projektu, koji podržava Ambasada Velike Britanije u BiH, a u okviru kojeg je prošle godine potpisan Memorandum o razumijevanju. Uime Federalnog parlamenta u Ljubljanu u posjetu Državnom zboru ide šef ureda Sekretarijata Doma naroda Ivan Buda", rekao je za Agenciju FENA Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

Predstavnici OSCE-a u BiH u okviru projekta formirali su Radnu grupu radi izrade strateškog plana službi u sva tri parlamenta. Tokom dosadašnje faze projekta Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) završila je svoj strateški plan, što se i od druga dva parlamenta očekuje na proljeće.

Generalni sekretar NSRS-a Ranko Karapetrović i njegov zamjenik Marko Ačić uoči posjete parlamentu Slovenije istakli su za Agenciju FENA da se nadaju da će zajedničkom razmjenom iskustava doći do konkretnih spoznaja i mogućih rješenja o sistematizaciji radnih mjesta u službama parlamenata.

"Na nivou sekretarijata ova posjeta bit će iskorištena da se spozna na kojem stepenu razvoja se nalaze službe u pojedinim parlamentima. Također, da se uoče pozitivna iskustva kod parlamenta koji su skoro radili sistematizaciju da bi se same službe parlamenata učinile što efikasnijim naročito u ovom periodu, kada su u BiH prioritet evropske integracije", kazao je Ačić.

Strateški plan, smatra, Siniša Milić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Skupštine Brčko Distrikta i član Radne grupe, ima za cilj ne samo da se dođe do dokumenta koji će biti smjernica za budući rad parlamenata, nego i da se na određeni način službenici obuče za izradu takvih strategija.

"To će predstavljati dobar alat za Skupštinu Brčko Distrikta, što će sigurno doprinijeti i njenoj modernizaciji", kaže Milić, dodajući da će parlament Slovenije posjetiti Jovo Galić, šef Stručne službe Skupštine Brčko Distrikta.

Od početka projekta do danas u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH, istakao je Hadžiavdić, urađeni su značajni poslovi u vezi sa stručnim osposobljavanjem službenika.

"Naročita pažnja pri tome je posvećena poboljšanju sposobnosti onih tijela koja pružaju podršku radu parlamenta – to jest, sekretarijata. Kompetentni i iskusni sekretarijati obavljaju svoj rad pružanjem podrške poslanicima, delegatima i radnim tijelima Skupštine Brčko Distrikta, NSRS-a i Parlamenta BiH", kazao je Agenciji FENA šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Fletcher Burton.

To će, po njegovom mišljenju, značiti poboljšanu sposobnost tih parlamenata da krenu naprijed ka usvajanju i usklađivanju zakona neophodnih za integraciju u EU.

Ambasador Burton podsjetio je da je u prvim mjesecima provedbe projekta fokus bio na strateško planiranje, upravljanje kadrovskim resursima i izradu strategija razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija.