BiH
0

Parlament otvara vrata za javnost

Sarajevo-x.com/FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH organizirao je danas u Sarajevu prvi put, u saradnji s Nacionalnim demokratskim institutom u BiH (NDI), "Dan otvorenog Parlamenta".

Osnovni cilj ovog projekta je informiranje javnosti o radu Federalnog parlamenta i educiranje građana o zakonodavnim procesima. Govorit će se o strukturi vlasti u BiH i Federaciji, ulozi i radu zastupnika, zakonodavnoj proceduri, radu klubova i funkcionisanju radnih tijela u Parlamentu.

Predstavnici Parlamenta FBiH su u okviru prvog dana otvorenog parlamenta prezentirali učenicima sarajevske Treće gimnazije strukturu države BiH, Federalnog parlamenta, ulogu i rad poslanika i klubova, te funkcioniranje radnih tijela u ovom parlamentu.

Poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i predsjednik Ustavne komisije ovog doma Irfan Ajanović kazao je da se ovim projektom mladima želi približiti rad ove zakonodavne institucije i educirati ih o načinu donošenja odluka.

Ocjenjujući rad poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Ajanović je istaknuo da nije u potpunosti zadovoljan njihovim radom.

Poslanici ne moraju biti aktivni na sjednicama u smislu njihovog izlaska za govornicu, ali moraju biti aktivni u svojoj izbornoj bazi s građanima i na radnim tijelima, mišljenje je Ajanovića.

Direktorica NDI-a u BiH Niamh O'Connor kazala je da je BiH četvrta zemlja u kojoj se okviru projekta NDI-a organizira otvoreni parlament.

“Osnovna odgovornost parlamenta je da predstavlja svoje građane, jer u svakoj demokratiji koja funkcionira, rad parlamenta se mora javno pratiti“, naglasila je O'Connor.

U Federalnom parlamentu su najavili da će pokušati, u saradnji s organizacijom NDI, organizirati dane otvorenog parlamenta kvartalno, a u slučaju većeg interesa javnosti i svakog mjeseca.

Parlament želi vrata širom otvoriti za javnost i ovu instituciju učiniti transparentijom, rečeno je.