BiH
0

Parlament odobrio privremenu raspodjelu javnih sredstava

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu, kao i Dom naroda 21. marta, Vladi FBiH da donese odluku o privremenoj raspodjeli sredstava s Jedinstvenog računa koja pripadaju Federaciji BiH i prikupljena su od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Saglasnost Parlamenta za donošenje ovakve odluke zatražila je 16. marta sama Federalna vlada jer zakon koji reguliše raspodjelu sredstava s Jedinstvenog računa ne može još stupiti na snagu, iako su ga odobrila oba parlamentarna doma. Taj zakon je u proceduri Ustavnog suda FBiH. Na zahtjev Kluba delegata Hrvata u Domu naroda, Sud treba da ocijeni da li zakon zadire u pitanja vitalnih nacionalnih interesa hrvatskog naroda.

Do tada, sredstva s Jedinstvenog računa bit će raspoređivana na osnovu odluke za čije donošenje je danas Vladi saglasnost dao Parlament. Vlada će u toku dana na vanrednoj sjednici i formalno donijeti ovakvu oduku.

"Sredstva čiju raspodjelu reguliše ta odluka, biće operativna za nekoliko dana", izjavio je FENI zamjenik federalnog premijera i ministar finansija Dragan Vrankić.

Prema opredjeljenju oba doma Federalnog parlamenta, Vlada, osim što je od Parlamenta dobila saglasnost za donošenje odluke o privremenoj raspodjeli sredstava s Jedinstvenog računa prema korisnicima na federalnom nivou, kantonalnim i općinskim nivoima te federalnoj Direkciji za ceste, treba akontativno da rasporedi ova sredstva prema kriterijima i do visine prihoda ostvarenih iz razdoblja 2005. godine.

Premijer FBiH Ahmet Hadžipašić zahvalio je poslanicima na odobravanju ovakve odluke koja će omogućiti raspoređivanje sredstava budžetskim korisnisima.