FBiH
0

Parlament odobrio budžet za 2010. od 1,7 milijardi KM

FENA
Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu iznosit će 1.747.272.490 KM.

Prijedlog Federalne vlade za ovaj iznos potvrđen je na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda u Parlamentu FBiH održanoj u Sarajevu, a prethodno je odobren i u Predstavničkom domu također na vanrednoj sjednici.

Vlada nije uvažila nijednu korekciju predlaganu u Parlamentu u nekim planiranim budžetskim stavkama, a gotovo svi predlagači odustali su od tih traženih izmjena na njenu molbu.

Današnjim usvajanjem budžeta u istom iznosu u oba parlamentarna doma, prema objašnjenju predlagača, ispunjen je važan preduslov za odobravanje druge tranše novca Federaciji od Međunarodnog monetarnog fonda na osnovu stand-by aranžmana te međunarodne finansijske institucije s Bosnom i Hercegovinom.

Po riječima federalnog premijera Mustafe Mujezinovića, Federacija želi da stvori uslove kako bi joj treća tranša ovog zaduženja bila i posljednja.

Obrazlažući budžet danas u Domu naroda, Mujezinović je kazao da će porezni prihodi učestvovati u ukupnoj budžetskoj sumi sa 65,9 posto, neporezni sa 14,9 posto a ostali primici su planirani u iznosu od 19,18 posto.

Od indirektnih poreza predviđeno je ubiranje 1.091.164.814 KM, što je za 32 miliona više nego u ovoj godini.

Neporezni prihodi su planirani u iznosu od 259.287.350 KM. Taj iznos je manji nego u 2009., dodao je.

Predviđena je otplata 103,4 miliona unutrašnjeg duga i 147,9 miliona vanjskog.

Novac za novo zapošljavanje u idućoj godini u Federaciji nije predviđen, izuzev u Uredu za reviziju, Zavodu za zdravstveno osiguranje i sudskoj policiji, izjavio je dopremijer i ministar finansija Vjekoslav Bevanda, a premijer Mujezinović naglasio da se on zalaže za to da broj novouposlenih u idućoj godini odgovara broju penzionisanih radnika i onih koji daju otkaz.

Za bruto plaće je u 2010. godini predviđeno više 6,2 miliona KM nego u 2009. Oba zvaničnika obrazlažu to još činjenicom da je ove godine došlo do nužnog upošljavanja radnika u kazneno-popravnim zavodima, odnosno u Direkciji za ceste.

Obrazlažući pojedine stavke u budžetu, premijer Mujezinović je dodao da će u 2010. godini za obrazovanje biti izdvojeno šest posto više nego 2009., transfer za kulturu će ostati isti u iznosu od 1,1 milion, a za turizam i zaštitu okoliša bit će više novca za 2,5 miliona pa će ta stavka ukupno iznositi 7,5 miliona KM.

Mujezinović je dodao da će biti nastavljena podrška federalnom fondu PIO uporedo s nastojanjem da se održi sadašnji koeficijent isplata, kao i da Vlada ne odustaje od isplate starog duga.

Vlada će do kraja aprila nastaviti sufinansiranje naknada za demobilisane borce iako međunarodni partneri traže da zakon koji daje pravo na te naknade ovoj populaciji bude ukinut već od januara.

Kad je u pitanju poljoprivreda, planirano je dosta više novca za subvencije nego u 2009. godini, rekao je premijer.

Najavio je daljnju podršku Željeznicama FBiH, ali i raspravu o stanju u tom segmentu radi "promjene nekih stvari" u cilju održivosti željeznica kao važnog činioca za privredu.

Bit će nastavljena podrška i za konsolidaciju rudnika, a za poticaj razvoju poduzetništva i obrta bit će izdvojeno osam miliona, nešto manje nego u ovoj godini.

Od kapitalnih izdataka, premijer je najavio podršku povratku u Srebrenicu.

Dopremijer Bevanda najavljuje da će davanja za socijalne kategorije i veterane ostati ista kao u ovoj godini.

Ukupna suma budžeta za 2010. je za oko 375 miliona KM manja u odnosu na sumu predviđenu zadnjim (trećim) rebalansom ovogodišnjeg budžeta, naveo je Bevanda.

Planirani deficit od 335 miliona, koji se pojavljuje kao razlika između najavljene ukupne sume budžeta i očekivanih prihoda u njemu, treba da bude namiren očekivanim novcem od stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (248 miliona KM) te novcem od kredita Svjetske banke od 87 miliona KM.

Ministar Bevanda napominje da je predloženo budžetsko umanjenje u odnosu na ovu godinu planirano u skladu s potrebnim općim uštedama u javnoj potrošnji te da će 2010. biti teška.

Uštede su planirane gdje god je to moglo, a oblasti industrije, energetike, turizma i zaštite okoliša, kao i poljoprivrede, pošteđene su, rezimirao je ministar finansija.

Parlamentarna rasprava o budžetu trajala je od jučer, kada je opozicija u Predstavničkom domu spočitavala Vladi da će budžet najviše pogoditi najugroženije kategorije stanovništva jer ne predviđa njihovu adekvatnu finansijsku zaštitu.

Naročito je Vladi zamjerano što nije predviđen iznos za prevenciju karcinoma dojke, materice i debelog crijeva za stanovništvo u Federaciji a na drugoj strani, predviđeno je pet miliona političkim strankama.

To je, prema mišljenju ovih diskutanata, dokaz da je predlagač budžeta imao na umu predizborno vrijeme.