BiH
0

Parlament FBiH: Zajednički zaključci SDA, SBiH SDP-a o reformi policije

FENA
Poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine formulirali su zajedničke zaključke današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu posvećene isključivo procesu reforme policije u Bosni i Hercegovini.

Prvobitno vladajuće SDA i SBiH predložile su zajedničke zaključke, a opozicioni SDP ih je dopunio, pa su ovako sublimirani pretočeni u jedan dokument i ponuđeni poslanicima na izjašnjavanje.

Zaključci su odobreni većinom glasova. Podršku nisu dali, već su kod glasanja bili suzdržani, većina stranaka s hrvatskim predznakom i poslanici Bosanskohercegovačke patriotske stranke „Sefer Halilović“ te Demokratske narodne zajednice.

Ovim zaključcima Predstavnički dom Federalnog parlamenta traži da Vijeće ministara BiH, Ured visokog predstavnika, svi predstavnici vlasti u BiH uključeni u proces reforme policije osiguraju tri osnovna principa koja je definirala Evropska unija: da sve zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije moraju biti na državnom nivou, zatim da nema političkog uplitanja u rad policije te da funkcionalne lokalne policijske ovlasti moraju biti utvrđene na osnovu tehničkih kriterija za rad policije, pri čemu se operativna komanda provodi na lokalnom nivou.

Predstavnički dom očekuje od svih učesnika u reformi policije da ubrzaju rad na ovoj reformi poštujući ove evropske principe, kao i rezoluciju Evropskog parlamenta od 15. marta 2007. godine i pojedinačne stavove u okviru Rezolucije, definirano je zaključcima.

Kao dio Federalnog parlamenta, jednog od zakonodavnih organa u BiH koji je prihvatio Sporazum o restrukturiranju policijskih struktura, ovaj Dom zahtijeva također efikasno vođenje procesa reforme policije i njegovo vraćanje u institucije sistema BiH u skladu s ustavnim i zakonskim nadležnostima, obavezama i odgovornostima, a na dobrobit svih građana BiH, zaključeno je također.

S obzirom na važnost reforme policije kojom se uvjetuje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao prioriteta, za potpisivanje Sporazuma nužan je i nezaobilazan aktivan i koordinirajući odnos međunarodne zajednice na čelu s predstavnikom Evropske unije i ujedno visokim predstavnikom, kao i aktivan odnos članova PIK-a i euroatlantskih intergacija (NATO), posljednji je zaključak današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Ona je održana sedmicu dana prije obraćanja visokog predstavnika Miroslava Lajčaka poslanicima, najavljenog za 2. oktobar.

Bilo je indicija da će se Lajčak obratiti u Federalnom parlamentu jučer, ali je iz OHR-a u međuvremenu javljeno o prolongiranju. Lajčak se danas obratio poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci.

Vanrednu sjednicu u Federalnom parlamentu, posvećenu isključivo procesu reforme policije u BiH, zatražilo je 14. septembra svojim potpisima 38 poslanika.

Na njenom početku, poslanik SBiH Mehmed Žilić ocijenio je neprihvatljivim Lajčakov dokument koji je podijeljen poslanicima na klupe pod nazivom “Nacrt protokola o ispunjavanju uslova za reformu policije potrebnih za parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“.

Ovaj protokol je u pojedinim segmentima kontradiktoran upravo zacrtanim principima EU, izjavio je Mehmed Žilić. U njemu je jasno da se predviđa opstanak policije Republike Srpske, odnosno Uprave policije RS-a, a nestanak Uprave policije Federacije BiH i ostavljanje kantonalnih policija, zaključio je ovaj poslanik.

Mate Franjičević, uime koalicije stranaka s hrvatskim predznakom koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica, izjavio je da Lajčakov dokument treba odobriti.

O procesu reforme policije u BiH bit će još riječi u Federalnom parlamentu u najavljenom susretu visokog predstavnicima s poslanicima 2. oktobra.