BiH
0

Parlament FBiH usvojio prijedlog izmjena Zakona o Komisiji za vrijednosne papire

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu usvojili su po hitnom postupku prijedlog zastupnika Ismeta Osmanovića za izmjene Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Hitni postupak usvojen je tek nakon što je Osmanović tražio da zastupnici pojedinačno glasaju s obzirom na to da u prvom glasanju nisu podržali hitnost postupka.

Osmanović je obrazložio da FBiH već od ranije ima problema s imenovanjem Komisije za vrijednosne papire s obzirom na to da se o imenovanju nisu mogli usaglasiti predsjednik i potpredsjednici FBiH. On je kazao da autentičnim tumačenjem Parlamenta FBiH članovi Komisije za vrijednosne papire vrše svoje funkcije sve do imenovanja novih članova.

Istakao je da od 2009. godine Komisija radi u tehničkom mandatu te se javila potreba hitnog imenovanja. Objasnio je da je Predsjedništvo FBiH imalo probleme u vezi s imenovanjem jer dva člana sastava iz prethodnog mandata moraju biti izabrana u novi saziv. Osmanović je predložio da se svih pet članova bira javnim konkursom te da se ukinu strani stručnjaci.

Zastupnik SBB-a Faruk Čupina kazao je kako je iz Zakona o Komisiji za vrijednosne papire potrebno izbrisati i član koji amnestira članove Komisije od krivičnih dijela.

Riječ je o Članu 17.a koji glasi: "Predsjednik, zamjenik predsjednika, članovi Komisije i zaposleni u Komisiji, kao i osobe koje obavljaju poslove po nalogu Komisije ne mogu biti gonjeni za krivična djela, niti se smatrati odgovornim u građansko-pravnom postupku za bilo koje radnje koje su izvršili u dobroj vjeri u toku izvršenja zadataka iz okvira svojih ovlasti. Komisija će obeštetiti svoje zaposlenike u pravnim postupcima pokrenutim protiv zaposlenika za radnje koje su obavili u dobroj vjeri u toku izvršavanja svojih dužnosti i u okviru svojih ovlasti".

Osmanović je rekao da podržava njegov amandman, ali da ga ne može staviti u svoj prijedlog s obzirom na to da njegova rješenja tretiraju druga pitanja. Čupina je povukao svoj amandman i kazao kako će ga vjerovatno predložiti u formi zakona.