Primjena od 2010. godine
0

Parlament FBiH usvaja zakon o dječijem doplatku

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Federalni zakon o zaštiti porodica sa djecom, kojim su regulisana ista prava za svu djecu u Federaciji BiH, trebalo bi da bude usvojen u Parlamentu do kraja godine i da od 2010. počne njegova primjena u svim kantonima, izjavio je pomoćnik ministra rada, zdravstva i socijalne politike Livanjskog kantona Milan Mihaljević.

Mihaljević je pojasnio da bi, nakon što ovaj zakon bude usvojen u federalnom Parlamentu, i u Livanjskom kantonu mogla da počne isplata dječijeg dodatka za sve korisnike do 25 godina, što do sada nije bilo slučaj, jer su dječiji dodatak isplaćivali samo kantoni koji su u svojim budžetima imali sredstva za tu namjenu, poput Sarajevskog i Tuzlanskog.

On je rekao novinarima da će dječiji dodatak, prema novom zakonu o zaštiti porodica sa djecom, moći da ostvare samo djeca koja su obuhvaćena redovnim školovanjem u osnovnoj i srednjoj školi, odnosno na fakultetu, a novac za isplatu dodatka korisnicima u kantonima biće obezbijeđen iz federalnog budžeta 70 odsto i kantonalnog budžeta 30 procenata.

"Zakonom je definisan i imovinski cenzus prema kome će pravo na dječiji dodatak imati sve porodice čija mjesečna primanja ne prelaze 150 KM po članu, a ovim zakonom biće regulisana i isplata naknada porodiljama", precizirao je Mihaljević.

On je dodao da je novost u tome što će sve porodilje koje nisu u stalnom radnom odnosu moći ostvariti pravo na novčanu naknadu u trajanju od 12 mjeseci u visini najniže plate u FBiH u prethodnoj godini.