SDU BiH
0

Parlament FBiH treba razmortiti Krištin angažman

FENA
Socijaldemokratska unija BiH (SDU) pozvala je poslanike Parlamenta FBiH da kritički razmotre dosadašnji angažman, neisključujući i pokretanje proces smjene, predsjednice FBiH Borjane Krišto.

Ovo je navedeno u saopćenju SDU BiH povodom činjenice da je Krišto pomilovala osobe optužene za pronevjeru budžetskih sredstava i zloupotrebu službenog položaja.

"Predsjednici FBiH ne smeta činjenica da se u krivičnim dijelima ljudi, koje je pred novu godinu zahvaljujući zakonu o pomilovanju oslobodila, krive za zločine iz domena institucionalnog kriminala, korupcije i elemenata organiziranog kriminala", kaže se u saopćenju.

SDU postavlja pitanje 'koji su to kriteriji koji su nagnali predsjednicu FBiH da svojim potpisom pomiluje Hazima Vikala, Izeta Tursunovića, Mufida Loju, Halida Galijaševića, Peru Madžara, Branka Goluba, Zdeslava Smoljana, Martina Paponju, Nedeljka Obada i druge'.

"I na ovaj način predsjednica Krišto bez zadrške se predstavlja kao isključivo eksponent političkih i ličnih interesa, lidera stranaka na vlasti koji neprincipjelnim dogovorima upravo preko funkcije predsjednice FBiH derogiraju pravnu državu, na način korištenja pravne institucije pomilovanja, kako bi oslobodili one ljude koji su pravosnažnim sudskim odlukama procesuirani za teška krivična dijela iz oblasti organiziranog kriminala, institucionalnog kriminala i korupcije", stoji u saopćenju SDU BiH.

SDU je, kako navode, više puta upozoravala na neodgovorno i štetno ponašanje predsjednice Krišto, počevši od njenog sukoba sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem FBiH, do protežiranja ličnih, stranačkih i jednonacionalnih interesa, do blokade rade Vlade FBiH neimenovanjem ministra za prostorno uređenje i okoliš.

"Sada je jasno zbog čega je svojevremeno Krišto bila protiv izmjena i dopuna Zakona o pomilovanju koje je predložio SDUBiH, a iza kojeg je stala cjelokupna demokratska javnost pa i OHR", navedeno je u saopćenju.