BiH
21

Parlament FBiH raspravlja o prodaji FDS-a i stanju u zdravstvenom sistemu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Počela je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj će biti razmatrane informacije o prodaji državnog udjela u Fabrici duhana Sarajevo (FDS) i informacija Vlade FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva o stanju u zdravstvenom sistemu u FBiH.

Dnevnim redom predviđeno je i raspravljanje o stanju u Federalnom zavodu PIO, položaju penzionera u FBiH i sagledavanje mogućnosti unapređenja statusa sadašnjih i budućih penzionera u FBiH, ali o ovoj tački neće biti govora.

Naime, Vlada Federacije BiH dostavila je Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zaključak u kojem stoji da će informaciju o stanju u PIO dostaviti u roku od 45 dana.

Opozicija upozorava da Vlada FBiH nema pravo na ovaj način postupati prema najvišem organu zakonodavne vlasti u entitetu te da je za današnju sjednicu bila dužna dostaviti Parlamentu FBiH traženu informaciju.

Ovo je druga vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nakon više od četiri mjeseca nerada.

Podsjećamo, prošlog mjeseca održana je hitna sjednica Parlamenta FBiH kako bi se Vladi FBiH odobrilo podizanje kredita kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Zastupnički dom zasjedao je i jučer kako bi nastavio ranije prekinutu 12. sjednicu. Opozicione stranke upozorile su da je riječ o sjednici kojom se pokušava skinuti pritisak javnosti i medija sa nerada Parlamenta Federacije BiH.

Na dnevnom redu redovne sjednice našlo se nekoliko izvještaja i informacija te Strategija saobraćaja u Federaciji BiH za razdoblje 2016.-2030. godina i Deklaracija o osudi govora mržnje.