BiH
0

Parlament FBiH: Otvorena rasprava o privatizaciji u FBiH

FENA
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorena je rasprava o dokumentu Federalne vlade koji se odnosi na njenu planiranu politiku privatizacije državnog kapitala u Federaciji s programom prioritetnih razvojnih projekata.

U materijalu je navedeno da politika privatizacije u Federaciji u osnovi treba da znači ubrzanje ovog procesa, prelazak na tržišno privređivanje privatizacijom ukupnog državnog kapitala većeg od 51 posto i razvoj primarnog i sekundarnog tržišta kapitala.

Zbog podrške ubrzanom razvoju, ostvarenje prihoda od privatizacije strateški važnih preduzeća treba da bude oko četiri milijarde KM, navedeno je također.

Novac bi bio iskorišćen za razvojne projekte u Federaciji BiH, obrazložio je danas federalnim poslanicima premijer FBiH Nedžad Branković. Kazao je da postoje dvije kategorije takvih projekata. Jedni su od značaja za Federaciju, a drugi znače razvoj lokalnih zajednica. Donošenje zakona o kontroli privatizacije je propratni akt čije donošenje predlaže Vlada u ovom svom materijalu.

"Vlada misli da se integralnim tretmanom politike privatizacije i javnih investicija može popraviti život u Federaciji BiH i ubrzati potrebne promjene", kazao je još premijer.

U okviru ove tačke dnevnog reda u Predstavničkom domu se očekuje veliki broj poslaničkih diskusija, posebno stoga što su u preostalom neprivatiziranom kapitalu Federacije i strateški važna preduzeća kao što su telekom operateri.