BiH
4

Parlament FBiH: Odobren Nacrt zakona o suzbijanju korupcije

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine , većinom glasova, na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrio je Nacrt zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH i odlučio da ga uputi u dvomjesečnu javnu raspravu.

Nacrt je utvrdila Federalna vlada, a kao jedan od razloga za donošenje ovakvog zakona navela je stvaranje institucionalnih i drugih pretpostavki za učinkovitije suzbijanje svih oblika korupcije, organiziranog, međukantonalnog i teških oblika privrednog kriminala.

Namjera je i da se problemu korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala, pristupi znatno odlučnije, organiziranije i spremnije, pa je predviđeno jačanje tužiteljskih i sudskih kapaciteta, navela je Vlada.

Zakonom se uređuje osnivanje, ustrojstvo, nadležnost, ovlasti i način rada posebnih odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala pri Federalnom tužiteljstvu i Vrhovnom sudu.

Posebni odjel tužiteljstva je nadležan za istražne radnje i kazneni progon osoba osumnjičenih za korupciju, organizirani i međukantonalni kriminal, predviđeno je.

Posebni sudski odjel bit će nadležan na teritoriji FBiH za postupanje u predmetima za djela za koja je kazneni progon poduzeo posebni odjel tužiteljstva.

Kako je predviđeno nacrtom ovog zakona, u nadležnosti će biti sva krivična djela organizirane kriminalne grupe, zatim krivična djela primanja i davanja dara i drugih oblika koristi, protivzakonito posredovanje, zloupotreba položaja i ovlasti, odavanje službene tajne i krivotvorenje službene isprave.

Na spisku nadležnosti posebnog odjela tužiteljstva su i krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, ukoliko je to počinjeno na području dva ili više kantona, pranja novca, ukoliko je prikrivena ili ostvarena imovinska korist veće vrijednosti, zloupotreba u stečajnom postupku i privrednom poslovanju, zloupotreba u postupku privatizacije, spečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, sprečavanje dokazivanja, povreda tajnosti postupka i odavanje zaštićenog svjedoka.

Uređen je i način izbora posebnog federalnog tužitelja za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, njegovog zamjenika i tužitelja u posebnom odjelu tužiteljstva, način rukovođenja posebnim odjelom tužiteljstva i rad posebnog tužitelja i njegovog zamjenika.

Definira se i saradnja tijela uprave, upravnih organizacija i drugih tijela, pravnih osoba i osoba s posebnim odjelom tužiteljstva te ovlasti posebnog odjela tužiteljstva spram rada kantonalnih tužiteljstava, kao i finansiranje rada posebnog odjela tužiteljstva i posebnog odjela suda, navedeno je u Nacrtu zakona.