BiH
0

Parlament FBiH: Danas sjednica Doma naroda, na dnevnom redu budžet FBiH za 2016. godinu

FENA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će se izjasniti o budžetu FBiH za iduću godinu.

O budžetu predloženom iz Vlade FBiH, kao i o zakonu o njegovom izvršenju, izjasnit će se i Predstavnički dom na sjednici najavljenoj za 22. decembar jer ti važni akti ne mogu stupiti na snagu ako ih ne odobre oba doma.

Vlada je nedavno u formi prijedloga utvrdila budžet za 2016. uvećan za 65 miliona KM u odnosu na varijantu kad je bio tek u nacrtu.

Predloženi ukupni budžetski iznos sada je 2.598.862.123 KM.Planirani su prihodi od 65 miliona KM koji bi bili realizirani prodajom privrednih društava u kojima Federacija BiH ima manjinski udio u strukturi vlasništva.

Novina u odnosu na nacrt je i na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, gdje je planirano 3.000.000 KM na ime kapitalnih transfera javnim poduzećima za finansiranje razvojnih projekata u Federaciji BiH.

Pošto je za iduću godinu planirano donošenje zakona o preuzimanju finansiranja neizmirenih obaveza za PIO za period od 1992. do 2014. godine, za ove potrebe je na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike planirani iznos od 50.000.000 KM.

U predloženom budžetu je i 1.000.000 KM na razdjelu Federalne uprave policije u svrhu jačanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije. Predviđen je i poseban transfer od 1.000.000 KM za provođenje seta antikoruptivnih zakona. Vlada je spremna da shodno stepenu provedbe tih zakona, rebalansom budžeta osigura i dodatni novac.

Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH planiran je iznos od 10.000.000 KM na ime početka aktivnosti na trajnom rješavanju smještaja institucija Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru.

Osim tih izmjena, u Prijedlogu budžeta uvaženi su i pojedini zahtjevi budžetskih korisnika a većinom se odnose na unutrašnje prestrukturiranje planiranog novca u njihovim razdjelima.

Planirani prihodi od poreza u 2016. godini su 1.440,6 miliona KM i uvećani su za oko 129,7 miliona KM u odnosu na ovogodišnji budžet. Neporezni prihodi iznose 381,3 miliona KM i također su povećani za oko 47,3 miliona KM.

Planiran je i novac po osnovu primitaka od finansijske imovine i zaduživanja u iznosu od 712 miliona KM, što je više za 38 miliona KM nego u aktuelnom bužetu.

Struktura rashodovne strane budžeta je odraz provedbe mjera restriktivne javne potrošnje, što je jedan od prioriteta ekonomske politike u narednim godinama, saopćila je Vlada.

Fiskalna politika Vlade će i u 2016. godini biti orijentirana na aktivnosti koje će doprinijeti ekonomskom i socijalnom snaženju Federacije BiH, odnosno Bosne i Hercegovine, navela je također.

U 2016. godini bi ukupni rashodi iznosili 1.517,7 miliona KM i bili veći za oko 47,3 miliona KM u odnosu na ovogodišnje. Za otplate dugova planirano je oko 977,1 miliona KM, što je za oko 118,4 miliona KM više u odnosu na 2015.

Među tekućim transferima drugim nivoima vlasti i fondovima je i 50 miliona KM za finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, što je više za 30 miliona KM nego u tekućoj godini.

Uz Prijedlog budžeta, Federalna vlada je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o njegovom izvršenju.