BiH
0

Parlament FBiH će javno saslušati Vladu FBiH i bivše uprave Hidrogradnje

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Više od 500 radnika okončalo je četverosatne proteste koje su održali ispred Kantonalnog suda Kantona Sarajevo, Predsjedništva BiH i Parlamenta FBiH. Data su im obećanja da će sve biti učinjeno da se ovo preduzeće sačuva, a da se protiv odgovornih za trenutno stanje pokrenu krivične prijave.

Nakon podrške člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je rekao radnicima da će biti supotpisnik na krivičnoj prijavi koju će radnici pokrenuti protiv, kako je rekao predsjednik Nadzornog odbora Sindikata Hidrogradnje Miralem Terzo, "bivših uprava i nadozornih odbora Hidrogradnje, Vlade FBiH, te osoba koje su zloupotrijebile položaj i novac Hidrogradnje.

"Vlada FBiH kao većinski vlasnik nije spriječila zloupotrebe i kršenje zakona koje se radilo u Hidrogradnji. U Parlamentu FBiH smo razgovarali sa Tomom Vidovićem, predsjednikom Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i on nam je obećao da će Parlament preko nadzornih organa izvršiti javno saslušanje Vlade FBiH, resornog ministarstva, bivših i sadašnjih uprava i nadzornih odobra Hidrogradnje kako bi se saznalo šta se sve radilo u ovom preduzeću, zašto nam je imovina pod hipotekom i gdje su novci", rekao je Terzo za Klix.ba.

Radnici Hidrogradnje protestne aktivnosti će nastaviti u prostorijama preduzeća gdje će čekati da ih se pozove na razgovor i da se riješi njihova situacija.

"Tražimo da se ispuni sporazum koji smo imali s premijerom FBiH, da se imenuje v.d. direktor, nova uprava, da se radnici vrate i da konačno počnemo raditi, te da se odbori kojima je izglasano nepovjerenje konačno maknu", dodao je Terzo.