SDP, SBB i dva HDZ-a imaju većinu
37

Parlament danas izglasava nepovjerenje Vladi FBiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Vlada FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vlada FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas će izglasati nepovjerenje Vladi FBiH, čime će i zvanično početi rekonstrukcija izvršne vlasti u ovom bh. entitetu.

U strankama parlamentarne većine na federalnom nivou, koju čine SDP, SBB i dva HDZ-a, tvrde kako imaju potrebnu većinu za smjenu Vlade FBiH.

"Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH mi ćemo faktički samo formalizirati odluku većine o izglasavanju nepovjerenja Vladi FBiH. Stranke parlamentrane većine već su dostavile potpise 56 zastupnika, što je sasvim dovoljno. Isti slučaj je i sa Domom naroda, postoji kvalifikovana većina od 36 delegata koja će podržati zahtjev", kaže Jasenko Selimović, šef Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu FBiH.

Nakon toga, kaže naš sagovornik, dinamika samog imenovanja nove vlade ovisit će o predsjedniku FBiH Živku Budimiru.

"U demokratskim društvima normalno je da se poštuje većinska volja parlamenta. S obzirom na to da je Budimira izabrao taj isti Parlament, mi očekujemo da on ispoštuje volju većine, u protivnom će lično biti odgovoran za funkcionisanje izvršne vlasti u FBiH", kaže Selimović te dodaje kako će zahtijevati da se donesu odluke da Vlada u tehničkom mandatu može obavljati samo osnovne funkcije.

Istog mišljenja je i predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Fehim Škaljić (SBB), koji kaže kako je sjednica zakazana za 10:00 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je izglasavanje nepovjerenja Vladi BiH.

"Odluka o izglasavanju nepovjerenja, koja bi mogla biti donesena, bit će kompletirana zaključkom kojim će se definisati prelazni period u kojem treba da postoji vlada, a njen kapacitet u pravima bit će reduciran najvjerovatnije u smjeru potrošnje, zaduživanja i onih stvari koje se rade u prelaznom periodu", kaže Škaljić za portal Klix.ba.

Škaljić naglašava kako će Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić, dva potpredsjednika FBiH, podržati odluku Parlamenta FBiH o smjeni Vlade, a to isto očekuje i od Budimira.

"Kad jedan parlament izglasa nepovjerenje jednoj vladi, onda su svi subjekti odgovorni da se taj proces ne koči i da se on provede", dodaje Škaljić. Na naš upit o tome da će SDA u Domu naroda insistirati na vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka, što bi rekonstrukciju Vlade FBiH odvelo u sasvim drugom smjeru, predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta vjeruje kako je takav stav SDA politkanstvo i ne vidi utemeljenje za takav korak.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Amir Zukić (SDA) kaže kako ga interesuju razlozi koje će navoditi kada budu smjenjivali premijera i ministre iz SDP-a.

Ipak, o svemu će najvjerovatnije, odlučivati Ustavni sud FBiH koji nema dovoljno sudija, tako da će, kako sada stvari stoje, Vlada FBiH u tehničkom mandatu dočekati Opće izbore 2014. godine.