BiH
0

Parlament BiH u srijedu o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH

FENA
Sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojima je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bit će, umjesto danas, održane u srijedu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i predlagač ovog zakona Beriz Belkić je danas kazao novinarima da će, nažalost, i pored najbolje volje i napora koji su uloženi sjednica zakazana za danas biti održana u srijedu.

"Prema informacijama koje sam dobio radi se o nedolasku jednog broja poslanika, odnosno tolikog broja bez kojeg je nemoguće usvajati predložene amandmane, zbog privatnih obaveza, odnosno zbog slava. Radi se o poslanicima iz Republike Srpske“, kazao je Belkić.

Prema njegovim riječima, Kolegij je utvrdio novi datum održavanja sjednice Prestavničkog doma, u srijedu u 10 sati, nakon čega će biti održana i sjednica Doma naroda državnog parlamenta.

"Provjerili smo organizaciono-tehničke aspekte i moguće je u srijedu objaviti nakon završetka obje sjednice i to će stupiti na snagu danom donošenja. Pokušali smo, ali, nažalost, stvar nije uspjela danas, ali ne mijenja u suštini ništa ako u srijedu ovo sve obavimo, a čvrsto sam uvjeren da će to ipak biti“, kazao je Belkić.

Predloženi zakon predviđa da građani koji su živjeli do 1991. godine na teritoriji općine Srebrenica mogu odlučiti da li će glasati u općini u kojoj sada žive ili u Srebrenici gdje su imali prijavljeno prebivalište do 1991. godine i bili na biračkim spiskovima.

Da bi se predložene izmjene mogle primjenjivati na predstojećim lokalnim izborima u BiH, moraju stupiti na snagu do 8. maja, kada Centralna izborna komisija BiH raspisuje lokalne izbore u BiH.