Iznos 1.738.476.010 maraka
0

Parlament BiH sutra razmatra budžet za 2013. godinu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da sutra u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu.

Prema Prijedlogu zakona, budžet institucija BiH iznosi 1.738.476.010 KM od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou 2012. godine i iznose 950 miliona KM, a prihodi za servisiranje spoljnog duga 788.476.010 KM, i veći su za 343.548.010 KM u odnosu na budžet prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira 750 miliona KM planiranih sa Jedinstvenog računa, što je identičan iznos kao i 2012. godine.

Prijedlog budžeta polazi od Globalnog fiskalnog okvira bilansa i politika u BiH za razdoblje od 2013. Do 2015. Godine s ciljem provođenja mjera štednje institucija BiH koje je dogovorio Fiskalni savjet u okviru stend baj aranžmana sa MMF-om, uključujući i zadržavanje broja zaposlenih na nivou 2012. godine.

Prethodno će sutra, u prijepodnevnim satima, Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu biti razmatran u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Pred delegatima Doma naroda će se u drugom čitanju naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima kojim bi trebalo da sveobuhvatno bude uređen postupak pružanja međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, što bi doprinijelo razrješenju zaostalih pitanja nastalih u primjeni zakonskih odredbi iz 2009. godine, koje uređuju ovu oblast.

Izmjenama i dopunama bit će unaprijeđena saradnja BiH sa drugim državama u krivičnim stvarima i omogućeno ubrzanje krivičnih postupaka koji se vode za krivična djela organizovanog i drugih vidova kriminala koja imaju transnacionalni karakter.

Prije ove sjednice Doma naroda bit će održan nastavak sjednice prekinute u utorak, 4. decembra, na kojem će se pred delegatima naći Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu i izvještaj o njegovoj finansijskoj reviziji koji je pripremila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Delegati bi na toj sjednici trebalo da daju saglasnost za ratifikaciju nekoliko sporazuma, konvencija ugovora i protokola.

Sjednica Doma naroda zakazana je za 14.00 sati.