Miroslav Lajčák
0

"Parlament BiH mora deblokirati reforme"

FENA
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčák danas se u Sarajevu sastao sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi ih informirao o procesu imenovanja nasljednika, stanjem ispunjenja uvjeta potrebnih za tranziciju OHR-a te kako bi dodatno naglasio, značaj bržeg provođenja reformi u vezi sa preuzetim obavezama na evropskom putu.

Kako se navodi u saopćenju za javnost iz OHR-a, trenutni zastoj po pitanju euro-integracijskih procesa predstavlja veliki problem. Prošle godine BiH je usvojila samo sedam zakona u vezi sa prioritetima europskog partnerstva.

"Ova godina će biti od apsolutne važnosti da se vidi da li će BiH ostati na putu EU integracija ili će ispasti iz grupe zemalja regiona koje se kreću prema Europskoj uniji", upozorio je visoki predstavnik Miroslav Lajčák.

On je također naglasio da je pitanje tranzicije OHR-a pitanje koje je odvojeno od imenovanja novog visokog predstavnika.

Kazao je da će Vijeće za implementaciju mira (PIC) proces tranzicije razmatrati samo kada budu ispunjeni svi uvjeti koje je PIC postavio na zasjedanju u februaru 2008. godine.

"Vrijeme je da BiH pokaže političku zrelost i prihvati ulogu ravnopravnog partnera sa EU. Nadam se da će parlament dati puni doprinos kada ono što je dogovoreno, od Pruda do Banja Luke, u formi zakonskih prijedloga, dođe u parlament", istaknuo je Lajčák.

On je u konačnici apelirao na čelnike Parlamentarne skupštine BiH da što prije usvoje Strategiju za provođenje Aneksa 7 te da prilikom razmatranja amandmana na Zakon o državnoj službi ozbiljno uzmu u obzir evropske preporuke i stavove.