BiH
103

Parlament BiH danas o izmjenama zakona: Od 2018. godine 40 posto žena u Vijeću ministara?

Piše: S. H.
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) na današnjoj sjednici će, između ostalog, razmatrati izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara na prijedlog Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, gdje se podrazumijeva da u toj instituciji mora biti zastupljeno i 40 posto žena.

Tako je izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH predloženo da će se ravnopravnom zastupljenosti oba spola smatrati ako je u sastav Vijeća ministara imenovano najmanje 40 posto osoba oab spola.

Prijedlogom izmjena Zakona naglašeno je da će Predstavnički dom PSBiH odbiti da potvrdi imenovanje Vijeća ministara koje ne odražava ravnopravnu zastupljenost spolova.

Ukoliko ovaj Zakon bude usvojen na snagu će stupiti nakon Općih izbora 2018. godine.

Članom 20. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH utvrđeno je da će državna tijela na svim nivoima vlasti osigurati i promovirati ravnopravnu zastupljenost spolova te da se ravnopravnom zastupljenošću podrazumijeva kada je jedan od spolova zastupljen najmanje 40 posto u svim tijelima, a u suprotnom se radi o diskriminaciji.

U dosadašnjoj praksi zastupljenost žena u Vijeću ministara bila je do 2 ministrice.

U međuvremenu je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PS BiH utvrdila da je Prijedlog izmjena i dopuna zakona o Vijeću ministara BiH usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Na dnevnom redu danas će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, zatim prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, informacija o radu Tužilaštva BiH i druge tačke.