Za ljepše ljeto
0

FOTO / "Park" sa 20.000 novih cvjetova ukrasio Sarajevo

Sarajevo-x.com
Nekoliko zelenih površina u Kantonu Sarajevo od ove sedmice ukrašava novih 20.000 komada sezonskog cvijeća, koje su radnici preduzeća"Park" zasadili u cvijetne gredice u općinama Centar, Ilidža i Vogošća, a rezultat je to akcije sadnje i ukrašavanja Sarajeva cvijećem tokom proljeća i ljeta.

Osim sadnje sezonskog cvijeća u cvijetne gredice u banjskim parkovima na Ilidži, gdje je zasađeno 5.000 cvjetova, sa 2.000 cvjetova su ukrašene žardinjere u ulici Maršala Tita od Vječne varte do Alipašine džamije, Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva u Velikom parku sa 3.000 cvjetova, isto toliko zasađeno je cvijeća u gredicu ispred zgrade Kulturnog centra u Vogošći, kao i površine u RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt gdje je do danas zasađeno 7.000 cvjetova kadifice, salvije, te ostalih vrsta sezonskog cvijeća.

Radnici preduzeća "Park" na svim navedenim površinama najprije su radili na uklanjanju starog cvijeća, koje je završilo proces cvjetanja i koje je tokom jeseni i proljeća ukrašavalo navedene zelene površine. Urađeno je i prekopavanje zemljišta, plijevljenje korova, prihrana i nakon toga pristupilo se sadnji 20.000 sadnica kadifice, salvije drugog sezonskog cvijeća dobijenog iz vlastite proizvodnje u rasadnicima u Nedžarićima i Sokolović Koloniji.
Novo hortikulturno "ruho" i prelijepo sezonsko cvijeće ukrašavat će nabrojane lokacije tokom vrelih ljetnih, pa i jesenjih mjeseci i na taj način omogućit će prolaznicima da uživaju u prelijepom ambijentu i cvijetnom ukrasu tokom šetnje, saopšteno je iz "Parka".