BiH
0

FOTO / "Park" orezuje oko 100 stabala u Novom Sarajevu i Novom Gradu

Sarajevo-x.com
Lijepo vrijeme i dobri uslovi rezultirali su nastavak akcije masovnog orezivanja stabala u Novom Sarajevu i Novom Gradu. Tako su od prošle sedmice radnici KJKP "Park" na terenu i rade na formiranju, oblikovanju i podizanju krošnji stabala, s posebnom pažnjom na stabla čije krošnje je snijeg u okrobru 2009. godine oštetio ili polomio.

Orezivanje aleje sofore u Džamijskoj ulici u Novom Sarajevu počelo je prošle sedmice, a ovom akcijom bit će obuhvaćena i stabla sofore i crvenocvijetnog bagrema u ulici Porodice Ribar. Radnici "Parka" uz pomoć dvije auto korpe na terenu orezuju grane, a ujedno se radi i na odvozu i čišćenju odsječenih grana. Ukupno će biti orezano preko 80 stabala, jer će se akcija u ovoj općini proširiti i na pojedina stabla na zelenim površinama, koja su oštećena i gdje je potrebna intervencija.

Oblikovanje i podizanje krošnji, te orezivanje oštećenih i osušenih grana radnici "Parka" Sarajevo počeli su jutros i u Bulevaru Meše Selimovića, pored zgrade Općine Novi Grad i bit će uređeno 15 komada crvenolisne šljive (Prunusa). U ovoj ulici danas se radilo i na orezivanju grmlja i čišćenju zelenih površina.
Ukoliko vremenski uslovi dozvole, akcija orezivanja i oblikovanja krošnji stabala će biti nastavljena i narednih dana. Rok za završetak akcije, kako je predviđeno Programom održavanja, je najkasnije do polovine marta, zbog vegetacije, poručuju iz "Parka".