Vrijednost 130.00 KM
2

Park i Općina Novo Sarajevo uređuju zelene površine

Klix.ba
Potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Općine Novo Sarajevo i KJKP Park zvanično je otpočela realizacija projekata uređenja parkovskih površina i mobilijara na području Novog Sarajeva.

Sporazum, koji su u ime Općine i preduzeća Park potpisali načelnik Nedžad Koldžo i direktor Rešad Pašić, odnosi se na na sadnju mladih sadnica, drveća i grmlja, sadnju ruža i sezonskog cvijeća, sanaciju oštećenih dječijih igrališta i mobilijara, kao i izgradnju novih te popravku i zamjenu oštećenih i ugradnju novih klupa, čišćenje zapuštenih i rekonstrukciju oštećenih zelenih površina, postavljanje betonskih žardinjera, PVC kesa u korpe za sitni otpad, sječu i obrezivanje stabala te sadnju lukovica.

Ovogodišnja vrijednost Sporazuma iznosi 130.000 KM, a prema riječima načelnika Koldže u odnosu na prošle godine povećana je za 30.000 KM, iz razloga što zbog problema u vezi s prikupljanjem i odvozom smeća, te psima lutalicama koji to raznose, velike količine smeća završe upravo na zelenim površinama. "Novo Sarajevo će ove godine dobiti još najmanje jednu novu aleju stabala, a odrasla stabla, čije krošnje predstavljaju određene smetnje, posebno na području Grbavice, će biti obrezana", istakao je načelnik Koldžo.

Značaj Sporazuma, u vrijeme nedovoljnog finansiranja poslova koje preduzeće Park obavlja, iz razloga nadopune i poboljšanja usluge uređenja i održavanja zelenih površina, koje ovo preduzeće pruža, je prema mišljenju direktora Pašića, ogroman. On je još jednom apelirao na građane da čuvaju zelenilo, parkovski i mobilijar na dječijim igralištima, jer su oni javno dobro svih građana Sarajeva.