BiH
0

FOTO / Park Betanija - Jezero: Polomljene sprave i drveće

Sarajevo-x.com
Zapaljen tobogan
Zapaljen tobogan
Popravljanje i obnova rekvizita za igru i zabavu, parkovskih klupa, korpi, drveća, cvijeća i zelenih površina, koje uništavaju nesavjesni građani, postalo je stalni posao preduzeća "Park".

Kako poručuju iz ovog preduzeća, normalno bi bilo da se njihov posao uglavnom ogleda u unapređenju postojećih i izgradnji novih zelenih i rekreativnih površina.

Uništene štafle na klupi
Uništene štafle na klupi
Najnoviji primjer takvog neprimjerenog odnosa pojedinaca je novoizgrađeni park Betanija - Jezero, koji je tokom vikenda, tačnije u noći sa petka na subotu, bio na meti vandala. Oni su duž cijelog parka, odnosno staze za šetnju, uništavali gotovo sve što im je došlo pod ruku. Najviše je stradalo igralište, odnosno tobogan čija je konstrukcija zapaljena i u potpunosti je izgorjela, a štafle na okolnom podzidu su počupane i polomljene.
Polomljene sprave za rekreaciju
Polomljene sprave za rekreaciju
Osim igrališta, uništene su štafle na klupi, polomljen dio sprava za rekreaciju, a polomljene su i mlade sadnice stabala i odlomljene grane razbacane po travi. Neka stabla su vandali čak pokušali i zapaliti.

O svim dešavanjima u parku Betanija - Jezero obaviještena je i policija, koja je izašla na lice mjesta i sačinila zapisnik, kao i Općina Centar, kao investitor izgradnje parka, čiji predstavnici su također posjetili park.

Pričinjena materijalna šteta iznosi nekoliko hiljada konvertibilnih maraka, ali najviše zabrinjava činjenica da primjere ovakvog odnosa prema zelenim i rekreativnim površinama imamo konstantno prisutne u svim opštinama u Kantonu Sarajevo i to posebno u danima vikenda, ističu iz "Parka".