Svjedok u slučaju Kujundžić
0

Paravac se ne sjeća ratnih odluka i logora

FENA
Ispitivanjem trojice svjedoka, od kojih je jedan bivši član tročlanog Predsjedništva BiH, Odbrana Predraga Kujundžića počela je dokazni postupak.

Kujundžić je optužen za zločine počinjene na području Doboja tokom 1992. godine, kada je, kako tvrdi Tužilaštvo, bio vođa formacije “Predini vukovi”.

Borislav Paravac, koji je bio srpski član Predsjedništva BiH od 2003. do 2006. godine, rekao je da je na početku rata u Doboju, u maju 1992. godine, bio predsjednik Kriznog štaba u ovome gradu. Kako je pojasnio, Krizni štab je bio zadužen za organizaciju civilnog života.

Na pitanje Tužilaštva da li je Štab znao za stradanje civila, Paravac je negativno odgovorio. Također je upitan da li je znao za postojanje logora. “Nešto sam čuo. Ali, mi se nismo miješali u poslove vojske i policije”, odgovorio je.

Također je rekao kako su u maju 1992. godine tenzije koje su vladale u Doboju dovele do etničkih podjela grada po granicama koje su ostale i do danas i koje su potvrđene Daytonskim sporazumom. Paravac je rekao i da lično poznaje optuženog Kujundžića i da o njemu ima vrlo dobro mišljenje.

U unakrsnom ispitivanju tužiteljica je Paravca pitala da li je upoznat sa sadržajem Uputstva o organizovanju i djelovanju srpskog naroda u vanrednim okolnostima, te o Odluci o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH. Paravac je rekao da se ne sjeća odluka, da nije upoznat s njihovim sadržajem, ali da pretpostavlja da su poštovane "jer je osnovan Krizni štab".

Svjedoci Dragan Bošković i Cvjetin Sarić govorili su o mobilizaciji i slanju poziva za radnu obavezu civilima. Sarić, koji je bio referent za opće poslove pri odredu Jugoslovenske narodne armije (JNA) na Preslici kraj Doboja, rekao je kako je Kujundžić mobilizovan 8. oktobra 1991. godine, te kako mu je dato da vodi jedinicu Vojne policije.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da se ta jedinica zvanično nije zvala “Predini vukovi”, ali da je moguće da su ih neki “iz milošte” tako zvali.

Naredne svjedoke, ukupno njih devet, Odbrana će saslušati 3. i 4. novembra, javio je danas BIRN - Justice Report.