BiH
0

Parafiran ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola"

FENA
Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić, direktor sarajevskog "Energopetrola" Namik Bušatlić te predstavnici Konzorcija MOL-INA Zoltan Varagy (MOL), Mladen Proštenik i Slobodan Lupret (INA) parafirali su danas u Sarajevu Ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola" d. d. Sarajevo.

Ugovorom je utvrđena dokapitalizacija «Energopetrola» od Konzorcija u iznosu od 60.195.000 KM, što su sredstva namijenjena izmirenju dugovanja sarajevske naftne kompanije.

Konzorcij će također uložiti 4.500.000 KM u zapošljavanje i zbrinjavanje svih 1.059 djelatnika «Energopetrola», a obavezao se i na ulaganje još 150.000.000 KM kroz sljedeće tri godine u snaženje «Energopetrola».

Uz to, MOL-INA će Vladi FBiH na ime prava za dokapitalizaciju «Energopetrola» isplatiti naknadu od 10.200.000 KM.

Ovim ugovorom, Vlada FBiH ostaje vlasnik 22 posto kapitala u «Energopetrolu», drugi dioničari zadržavaju jedanaest posto, dok u 67 posto vlasništva Konzorcija podjednako (50:50 posto) sudjeluju mađarski MOL i hrvatska INA.

O dokapitalizaciji «Energopetrola» konačnu riječ će prije potpisa Ugovora dati Skupština ovog dioničkog društva, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.