BiH
38

Paradžemati odgovaraju: Nismo teroristi, želimo ulazak u IZ ali uz dijalog

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Koordinacije nezavisnih džemata, odnosno paradžemata kako ih je oslovila Islamska zajednica (IZ), obratili su se javnosti otvorenim pismom povodom izvještaja IZ-a o džematima koji su pristupili toj instituciji i koji su to odbili.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović na Saboru IZ-a održanom u subotu pročitao je izvještaj o postignutim rezultatima nakon razgovora sa predstavnicima 38 paradžemata. Objavljeno je da je 14 paradžemata odlučilo pristupiti IZ-u, a 22 su odbila.

Predstavnici paradžemata koji nisu pristupili pod okrilje IZ-a oglasili su se saopćenjem za javnost, objašnjavajući zbog čega su odbili pristupiti IZ-u.

"Postoji potreba pojašnjenja razloga nepotpisivanja protokola u formi koju je ponudila Islamska zajednica nezavisnim džematima. Naime, u Izvještaju nije elaboriran zahtjev i sadržaj Protokola. Islamska zajednica je, postupajući po Protokolu, tražila da se isti potpiše, ili pak odbije njegovo potpisivanje. Džemat kojem je Protokol ponuđen nije mogao da bilo šta mijenja ili predloži u sadržaj Protokola, osim da ga potpiše u svim njegovim stavkama, ne izdvajajući nijednu, ili da odbije sve. Čak se nije moglo ništa dogovoriti po osnovi tačke br.10. gdje stoji: 'Druge specifičnosti koje se dogovore', koja je ostala samo suha tinta na papiru.", istakli su predstavnici paradžemata.

Islamskoj zajednici su zamjerili što je potpisivanje Protokola ponuđenog od IZ-a značilo ukidanje svih aktivnosti u džematima, ali i to jer članovima paradžemata nije ponuđen nikakav angažman unutar IZ-a, iako nisu tražili zasnivanje radnog odnosa.

"Imamo opasku na tačku 3. Izvještaja gdje stoji: 'Stavovi, prigovori i primjedbe predstavnika skupina koje obavljaju kolektivne islamske aktivnosti izvan Zajednice među ostalim su da Zajednica svoj koncept temelji i gradi na novotarijama kao što su: mevludi, dovišta, tevhidi, turbeta, učenje na kaburu, zajednički zikr poslije namaza. Mi ovim putem negiramo da je razlog našeg neulaska prisutnost spomenutih novotarija u džematima Islamske zajednice, i potvrđujemo iznova da su džemati htjeli, i dalje žele, ulazak u okvir Islamske zajednice", ističu predstavnici paradžemata.

IZ dala prednost medresi, kao srednjoj školi u odnosu na neki Islamski fakultet

"Imamo situaciju da brojni svršenici priznatih islamskih fakulteta, čak i neki doktori islamskih nauka, ne mogu da preuzmu najvažniji muslimanski medij danas – džumansku hutbu, samo zato što nemaju zavšenu medresu Islamske zajednice u BiH, dok istovremeno hodža sa srednjoškolskom spremom to može da obavlja. Time se praktično dala prednost medresi kao srednjoj školi nad nekim islamskim fakultetom! Osim toga, u praksi se nije dosljedno u primjeni ovog akta, jer u mnogim džamijama namaz često predvodi mutevelija ili drugi džematlija koji nema diplomu neke od priznatih medresa", navodi se u saopćenju.

Bosansku ulemu nismo proglasili nevjernicima

Predstavnici paradžemata također ističu da je proglašavanje bosanke uleme i muslimana nevjernicima totalna potvora, kao i da je to razlogom osnivanja "paralelnih vjerskih institucija".

"Istina je da su nezavisni džemati mahom nastali zbog istjerivanja nekih muslimana iz džamija kojima upravlja IZ, prijetnji koje su im upućivane, oglušivanja odgovornih u IZ da to tada riješe, i sl. I pored toga, isti džemati su generalno iskazali spremnost za ulazak u okvir IZ. Dakle, tačno je da su džemati općenito, u njihovom postojećem stanju, htjeli ulazak u strukture IZ, a da ih IZ nije htjela primiti.

U tački 24. Izveštaja stoji da će Islamska zajednica 'razmotriti mogućnosti razvijanja programa i ostvarivanja projekata socijalizacije, odnosno posebne resocijalizacije za osobe kojima je to potrebno, odnosno projekte prevencije nepoželjnog i nesocijalnog ponašanja' . Zbog općenitosti ovog navoda nije nam jasno na koga se odnosi, ali znamo da nismo kriminalno aktivna lica, niti ekstremisti, a pogotovo ne teroristi", naglašavaju iz Koordinacije nezavisnih džemata.

Predstavnici paradžemata ističu da su i dalje spremni na dijalog i približavanje stavova sa IZ-om.

"Nadamo se da će Radna grupa Rijaseta koja je formirana 'radi praćenja i realiziranja poslova i zadataka koji proizilaze iz Izvještaja', ponovo sagledati sve izjave nezavisnih džemata, te da će imati na umu šerijatske prioritete i islamski odgovorno izvršiti emanet koji su preuzeli", zaključuje se u zajedničkoj izjavi predstavnika paradžemata koju potpisuju Emir Čajić, Izet Hadžić, Bajro Kaljiković, i Mirza Arapčić.