BiH
20

Papir koji ima posebnu vrijednost: Ko danas šalje telegrame?

Piše: A. Pobrić
Foto: F. K./Klix.ba
Printanje telegrama (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Telegrami se u našoj zemlji još uvijek šalju, iako ne koliko prije rata, kaže za Klix.ba Safet Trakić, rukovodilac Službe uručenja poštanskih pošiljaka u JP BH Pošta.

Danas se telegrami šalju u okviru službi uručenja poštanskih pošiljaka zajedno sa EMS (Express Mail Service) pošiljkama, a nekada je u Sarajevu bila posebna služba telegrama, čiji je jedan dio bio na Dolac Malti, a drugi dio na Obali. Danas su smješteni u prostorije na Željezničkoj stanici i njih 10 radi u dvije smjene.

"Prije rata su se i fakture firmi slale putem telegrama i glavni aparati su bili teleprinteri, kojih više nema. Danas se prijem telegrama vrši lično na šalteru BH Pošte ili diktiranjem poruke putem fiksnog telefona. Automatski se zabilježi vaš broj i usluga vam se naplati kroz račun fiksne telefonije BH Telecoma", objasnio nam je Trakić.

Najviše čestitki i saučešća, ali ima i ljubavnih telegrama

Među telegramima prednjače čestitke i saučešća i većinom ih šalju institucije, mada ima mnogo i pojedinačnih.

"Najčešće telegrame šalju državne institucije, KCUS, koji obavještava o specijalizacijama svojih uposlenika i slučajevima smrti, sad su aktuelni božićni i novogodišnji telegrami, a tu su i telegrami vezani za suđenja, biro za zapošljavanje šalje dosta obavijesti osobama da se na vrijeme jave kako ne bi bili izbrisani sa evidencije, zatim tu su pozivi za posao, te ljude tražimo kako znamo i umijemo da ih obradujemo. Čak i komšije koje ne govore jedan drugom šalju telegrame, a tu je i međunarodni saobraćaj...", kaže u razgovoru za Klix.ba kontrolorka u ovoj službi Dženita Pokrajčić, i dodaje: "Ipak, najdraži su nam ljubavni telegrami. Od njih se svi raznježimo".

Prije rata nije bilo zvanične podjele između BH Pošta i BH Telecoma, ali se i unutar tog sistema razdvajao poštanski saobraćaj od telekomunikacija, odnosno tada samo fiksne telefonije. Danas postoje višestruke podjele.

"Svi međunarodni telegrami koji dolaze za područje naše pošte stižu ovdje, naprimjer za Bihać, Zenicu, Tuzlu, RS i zapadni Mostar, odnosno centre koji nemaju direktnu vezu. Nažalost, dosta država ima direktnu vezu sa Banjom Lukom i Mostarom, ne priznaju Sarajevo kao glavni centar, već idu preko njih", kažu nam u BH Pošti.

Telegram nije obično pismo

Slanje telegrama nije skupo, u domaćem saobraćaju cijena je 10 feninga po riječi, a u međunarodnom dvije marke po riječi.

O broju telegrama koji dnevno pristignu teško je govoriti, jer to zavisi od dešavanja.

"Kad ujutro dođemo na posao, nikad ne znamo šta će biti do kraja dana. Ako se desi da umre neka poznata osoba, onda zvone svi telefoni u centru Pošta", kaže kontrolorka Pokrajčić.

Nekada se sve svodilo na telegram, a velike firme dnevno su ih slale i više stotina.

"Danas postoji milion validnih načina za ovakvu komunikaciju, od telefona, mobitela, e-mailova..., ali telegram ima svoju vrijednost. Nije to obično pismo ili telefonski poziv, njegova snaga je puno veća, posebno kad je s oznakom urgentno. Ima građana koji se toga ne odriču", kazao je Trakić i dodao: "Jutros sam imao poziv iz Lyona u kojem pitaju kako poslati telegram čestitku. Bez obzira na to koliko tehnika bude napredovala, ta navika će ostati, a broj telegrama možda će se i povećati".