BiH
0

Papa u tradicionalnom obraćanju Urbi et Orbi najviše molio za djecu

Piše: E. G.
Foto: EPA
Foto: EPA
U tradicionalnom božićnom govoru papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve, veliki dio svoje molitve i obraćanja posvetio je govoru o djeci koja pate u svijetu, koja su protjerana iz svojih domova, koja su ubijena.

Njegov govor, Urbi et Orbi, u Vatikanu je slušalo više stotina hiljada ljudi, kao i milioni ljudi širom svijeta ispred svojih TV prijemnika.

Papa siromašnih, kako ga zovu, nije u svom govoru zaboravio spomenuti i to da je isus rođen u skromnoj porodici.

Papa je tražio od Boga mir u svijetu, naročito u Iraku i Siriji. Kazao je da tamo "naša braća pate zajedno sa drugim narodima i pripadnicima drugih religija".

Naročito je tražio mir i božiju milost za izbjeglice. Tražio je u molitvi mir za cijeli Bliski istok, uključujući naročito mir između Palestine i Izraela. Potom je spomenuo Ukrajinu i Nigeriju, tražio je mir i za druga područja afričkog kontinenta.

Papa je molio za žrtve nasilja, naročito djecu koja su bila žrtve trgovine ljudima. Molio je Boga za spas djece koja su ubijena u terorističkom napadu u Pakistanu prošle sedmice, molio je za žrtve ebole te apelovao da se osiguraju lijekovi u područjima gdje su potrebni.

"Toliko je djece koja pate i plaču ovoga trenutka u svijetu, kao što plače dijete Isus", rekao je papa Franjo.