BiH
74

Papa Franjo stiže u Sarajevo u 9 sati, sveta misa bit će održana na stadionu Koševo

Piše: M. N.
Foto: KTA
Foto: KTA
U prostorijama Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu danas je saopćen program pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini koji će biti upriličen 6. juna ove godine. Planom posjete predviđeno je da papa održi svetu misu na stadionu Koševo, kojoj će prisustvovati svi unaprijed registrovani vjernici Katoličke crkve u BiH.

Službeni doček pape Franje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo planiran je u 9:00 sati, nakon čega će ispred zgrade Predsjedništva BiH biti organizirana ceremonija dobrodošlice. Papa Franjo će potom imati razgovor s vlastima u okviru kojeg će održati svoj govor.

Ono što svi katolički vjernici željno iščekuju jeste sveta misa koja će biti održana u 11 sati na stadionu Koševu. Predviđeno je da misa traje oko sat vremena.

Poslijepodnevni dio pohoda rezervisan je za biskupe s kojima će papa ručati, te svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove i sjemeništarce kojima će se obratiti u Katedrali.

U 17:30 planiran je i ekumenski i međureligijski susret u Franjevačkom međunarodnom centru, nakon čega papa ide u Nadbiskupijski centar za mlade "Ivan Pavao II", gdje će se obratiti mladima. Ceremonija ispraćaja pape sa aerodroma planirana je u 19:45 sati.

Podsjetimo da će misi moći prisustvovati samo registrovani vjernici koji će svoju ulaznicu dobiti u svojim župama.

"Niko neće moći ući u prostor održavanja svete mise bez ulaznice, odnosno registracije koja se vrši preko župa. Otvorena je mogućnost prijavljivanja putem maila, faksa, pisma ili telefona. To je veoma važno za župnike koji će dolaziti autobusima. Svako ko bude ulazio u taj prostor proći će sigurnosne provjere i neće moći unijeti ni kišobran. Nadam se da ćemo do tada nabaviti kabanice u slučaju kiše, no ako ne budemo izdržat ćemo taj jedan dan", rekao je ranije vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Program:

07:30 – Polazak avionom iz Rima/Fiumicino za Sarajevo 09:00 – Službeni doček na Međunarodnom aerodromu Sarajevo 09:30 – Ceremonija dobrodošlice na trgu ispred Predsjedničke palače 10:10 – Susret s vlastima (govor Svetog Oca) 11:00 – Sveta misa na stadionu Koševo (propovijed Svetog Oca) 13:15 – Sastanak i ručak s biskupima Bosne i Hercegovine i s papinom pratnjom u Apostolskoj nuncijaturi 16:20 – Susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima u Katedrali (govor Svetog Oca) 17:30 – Ekumenski i međureligijski susret u Franjevačkom međunarodnom centru (govor Svetog Oca) 18:30 – Susret s mladima u Nadbiskupijskom centru za mlade "Ivan Pavao II“ (govor Svetog Oca)

19:45 – Ceremonija oproštaja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo 20:00 – Polazak avionom prema Rimu 21:20 – Dolazak u Rim/Ciampino.

Program se može pogledati i na službenoj web stranici pohoda pape Franje Sarajevu i BiH (www.papa.ba) na kojoj su također dostupne i druge korisne informacije.