BiH
16

Papa Franjo s biskupima iz BiH: Željno iščekujem posjetu Sarajevu

Klix.ba
Biskupi Biskupske konferencije BiH posjetili su danas Vatikan gdje su se susreli s papom Franjom, tri mjeseca uoči njegove posjete Sarajevu koja je zakazana za 6. juni.

Poglavar Katoličke crkve kazao je da nestrpljivo iščekuje posjetu BiH.

"Pročitao sam s pažnjom vaša izvješća i u njima vaše nade i planove te sam, zajedno s vama, molio za sve stanovnike vaše zemlje i za sve one koji su bili prisiljeni otići u inozemstvo zbog ne tako davnih ratnih događanja, zbog nezaposlenosti i neizvjesnosti za budućnost", rekao je papa.

Kao jedan od problema u BiH istakao je iseljavanje, te ohrabrio biskupe da pomognu sve one koji imaju opravdanu i iskrenu želju za ostankom u rodnoj zemlji.

Papa je biskupima BiH poručio da, s obzirom da žive u multikulturalnom i mulitietničkom društvu, imaju otvorena srca za svakoga.

"Draga braćo, u iščekivanju susreta s vašim narodom u Sarajevu, baštinikom tolikih mučenika i ispovjedilaca vjere koji su tokom duge i mučne povijesti vaše zemlje tu istu vjeru sačuvali živom, želim vam iskazati ljubav, pažnju i blizinu Rimske crkve. Ovo su osjećaji koje vam srdačno izražavam i molim vas da ih prenesete vašim zajednicama", rekao je papa.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH, mons. Franjo Komarica, istaknuo je koliko su Katolička crkva u BiH, kao i katolički vjernici, bili pogođeni ratnim dejstvima, te poratnim valom iseljavanja koje i danas traje.

Posebno je izdvojio Banjalučku biskupiju koja je, kako je kazao, dramatično pogođena unatoč činjenici da nije bilo ratnih sukoba.

"I Vrhbosanska nadbiskupija danas broji tek oko jedne trećine svojih predratnih vjernika jer su svi drugi također nasilno protjerani iz svojih vjekovnih rodnih mjesta. U jednoj polovini zemlje (entitet Republika Srpska) nedostaje čak 95 posto od predratnog broja katolika. U drugoj polovini (entitet Federacije BiH) broj katolika također se dramatično smanjio i kontinuirano se smanjuje, poglavito usljed negativnih vanjskih faktora", rekao je Komarica, saopćeno je iz Biskupske konferencije BiH.