BiH
1.3k

Papa Franjo poručio mladima: Vi, prva poslijeratna generacija, morate graditi mostove

Piše: N. N.
(Foto: AFP)
Posljednja stanica današnjeg pohoda pape Franje Sarajevu bio je Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II”.

Papu je dočekao pomoćni biskup banjalučki mons. Marko Semren, a on se tu susreo s oko 4.000 mladih koji su ga unutar centra dočekali pjesmom i aplauzima, dok je isto toliko njih ostalo ispred. Papa Franjo je otkrio spomen-ploču u znak sjećanja na papu Ivana Pavla II po kome ovaj centar nosi ime.

Mladi su se za susret za papom pripremali puna dva mjeseca, a došli su iz svih dijelova BiH, ali i iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije...

Papu su pozdravili himnom “Stopama mira”, koja je posebno pripremljena za ovu priliku. Pjesmu su izveli zajednički hor Emaus, bend Antonius, VIS Emanuel i VIS Jukić. Također, za ovu priliku pripremljena je i posebna koreografija.

Papi su se obratili i mladi koji su govorili o svom iskustvu vjere, ekumenskom radu i međureligijskom dijalogu.

Nakon toga troje mladih imalo je priliku da mu postavi po jedno pitanje.

Prvo pitanje bilo je da li je tačno da papa ne gleda televiziju i kako u tome uspijeva.

“Da, ne gledam televiziju. Gledao sam televiziju, ona me na neki način zavaravala te sam odlučio ne gledati je od sredine 1990-ih. Kada sam želio gledati filmove išao sam i i kina. Ja sam, inače, staromodan. Vjerujem da se vrijeme promijenilo te da mi živimo u novom vremenu. U vremenu slike mora se učiniti ista stvar kao i u vremenu knjige u kome smo živjeli – mora se izabrati šta gledati. Pozivam one koji stvaraju televizijski programa da prave stvari koje nas uzdižu. Ta odgovornost ljudi koji stvaraju program bi nam pomogla da još ojačamo vrijednosti koje bi nas uzdigle prema gore. Druga važna stvar tiče nas samih a odnosi se da sami izabiremo program koji nas uzdiže, ako vidimo nešto negativno da ugasimo televizor. Treća stvar je vezana za one stvari koje nam uništavaju duh. Ako smo sluđeni kompjuterom onda gubimo dušu. I ako primjerice kompjuter koristimo za loše stvari mi gubimo život. Ja želim da vi kompjutere koristiti za stvari koje vas uzdižu i koje vam čine dobro”, rekao je papa Franjo.

Drugo pitanja je bilo da li je uspio osjetiti ljubav koju mladi osjećaju prema njemu.

“Moram vam reći, kad god se sretnem s mladima da se radujem, ali ne samo zbog mene, već i zbog ideala i života. Vi ste me ispunili radošću. Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da idete naprijed, a ne nazad u destrukciju, u prošlost. Želim da ne stvarate neprijatelje, već da zajedno koračate prema budućnosti. Ne gradite zidove, već samo mostove”, poručio je papa Franjo.

Treće pitanje bilo je koju poruku o miru bi papa ostavio mladima.

“O miru je lako pričati i moćnici ovog svijeta pričajući o miru teoretiziraju, a s druge strane prodaju oružje. Od vas, kao prve postratne generacije, očekujem integritet i poštenje i da stvarate mostove koji će biti susret jednih sa drugima”, odgovorio je.

Iako nije bilo planirano, papa se obratio i okupljenima ispred centra.

“Mir vama, to je ono što vam ostavljam, to je ono na čemu trebate da radite. I mir se čini među svima nama, muslimanima, katolicima, židovima i pravoslavcima. Činite da ne bude među nama razdora, već bratsko zajedništvo i jedinstvo”, poručio je papa Franjo.