BiH
57

Pao snijeg na bh. planinama, ali nema skijanja za vikend

Klix.ba
Jahorina danas (Foto: Jahorina.org)
Jahorina danas (Foto: Jahorina.org)
Na bosanskohercegovačkim planinama Jahorina, Vlašić i Bjelašnica danas pada snijeg. Snježne padavine na planinskim ljepoticima možemo očekivati do kraja vikenda.

Iz ugostiteljskih objekata na planinama Jahorina, Vlašić i Bjelašnica potvrđeno nam je da su planine već prekrivene snježnim pokrivačem.

Temperatura na Jahorini trenutno iznosi -5 stepeni, a snježne padavine trebale bi potrajati sve do 17. januara.

Isti slučaj je i sa Bjelašnicom na kojoj je najavljeno padanje snijega naredna tri dana. Temperatura zraka na Bjelašnici trenutno iznosi -3 stepena Celzija. Snijeg bi se do nedjelje trebao zadržati i na Vlašiću.

Rukovoditeljica sektora marketinga ZOI-ja Amra Kaljić kazala je za Klix.ba kako nažalost još uvijek nema ništa od skijanja.

"Snijeg je jutros intenzivno počeo padati, ali već sada se smjenjuje s kišom. Ne možemo ništa planirati, a ni uključivati sve dok snijeg ne bude padao bar 24 sata", kazala je Kaljić.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme s kišom, a u višim područjima Bosne biti će i snijega. Prema kraju dana i u večernjim satima možemo očekivati slabljenje i prestanak padavina.

U većem dijelu BiH za danas su izdata žuta i narandžasta upozorenja koja ukazuju na opasnost od vjetra brzine do 40 km/h te 30-60 mm kiše.