BiH
472

Pandurević: Odluka CIK-a je najgrublje moguće kršenje zakona koje se desilo na planeti

Piše: E. S. H.
Aleksandra Pandurević (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Zastupnica SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević danas je na press konferenciji reagovala na odluku Centralne izborne komisije (CIK) da neće dostaviti birački spisak Komisiji za sprovođenje referenduma u RS-u. Pandurević je kazala da takva odluka predstavlja najgrublje moguće kršenje zakona koje se desilo na planeti.

Pandurević je kazala da se CIK jedino može odnositi na zakonit način poštujući Izborni zakon BiH, zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, a ne nikako u skladu sa subjektivnim emocijama i animozitetom pojedinih članova CIK-a spram referenduma.

"Vaše emocije su vaša privatna stvar, zakon se mora poštovati i ono što je danas uradila Centralna izborna komisija, odnosno njenih pet članova iz Federacije predstavlja najgrublje moguće kršenje zakona koje se desilo na planeti u posljednjih mjesec dana", stava je Pandurević.

Dodala je da od republičke komisije za sprovođenje referenduma očekuje da podnese žalbu jer se CIK stavio iznad i Ustava i zakona, te da je Ahmet Šantić prejudicirao odluku Ustanovnog suda te da po onome što je rekao, Šantić je bio za odbacivanje tog zahtjeva na osnovu "šta bi bilo kad bi bilo", a ne na osnovu zakona.

"Nakon današnjeg preglasavanja dva člana iz CIK-a iz Republike Srpske, postavlja se pitanje da li je CIK prerasla u Federalnu izbornu komisiju i za to ima lijeka, a lijek je promjena Izbornog zakona RS-a koji će dati određene nadležnosti republičkoj izbornoj komisiji. Da je današnja odluka politikantskog karaktera došla po političkim utjecajem sa sjedištem političkih partija iz FBiH, govori da su sve partije jučer dobile biračke spiskove koji mogu biti iskorišteni i za sprovođenje referenduma u RS-u. Dakle, CIK je napravio dodatnu tenziju sasvim bespotrebno", zaključila je Pandurević.