BiH
253

Pandurević: Niko nikoga ne treba da se boji u BiH osim kriminalaca i terorista

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šefovi klubova poslanika SDS-a i SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević i Staša Košarac poručili su danas da u BiH niko nikoga ne treba da se boji i pozvali sve političare da se uzdrže od zapaljive retorike.

"Trebaju se bojati samo kriminalci i teroristi, i to je jedna od poruka zajedničke vježbe MUP-ova Republike Srpske i Srbije", rekla je novinarima Pandurević, komentarišući izjavu poslanika SDA Sadika Ahmetovića koji je izazvao niz reagovanja poslanika iz Republike Srpske, zahtjevom da se parlament BiH pozabavi i pitanjem održavanja združene policijske vježbe MUP-ova Srpske i Srbije u Loznici.

Ona je podsjetila da je upravo Ahmetović, u vrijeme kada je bio ministar sigurnosti BiH, potpisao sporazum sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem o saradnji policijskih agencija dvije zemlje u borbi protiv terorizma, korupcije i prekograničnog kriminala.

"Međutim, danas su neke Ahmetovićeve poruke drugačije, kao da drži stranu teroristima", naglasila je Pandurević.

Ona smatra da podijeljena mišljenja u BiH u vezi sa održavanjem referenduma o Danu Republike Srpske neće negativno uticati na rad institucija BiH, posebno Vijeće ministara.

I Košarac smatra da u BiH niko nikoga ne treba da se plaši, kao i da u vrijeme predizborne kampanje ne treba koristiti zapaljivu retoriku.

Košarac je replicirao Ahmetoviću, koji je kritikovao poslanika SNSD-a Milicu Marković jer je, komentarišući združenu vježbu u Loznici, navela da "neki Bošnjaci i treba da se plaše".

"Neću da govorim u ime Marković šta je mislila da kaže, ali moramo biti svjesni činjenice da je akcija koja je sprovedena u Loznici bila posvećena organizovanom obliku borbe protiv terorizma", rekao je Košarac, te napomenuo da izjavu koju je dala Marković treba posmatrati jedino u kontekstu činjenice da u BiH postoje radikalne islamističke grupe.

On je pozvao sve građane u BiH da ne nasjedaju na zapaljivu retoriku pojedinih političara, a posebno onih iz nekih stranaka iz dijela Federacije BiH.

Košarac je pozvao i sve građane u Republici Srpskoj da, bez obzira na nacionalnu pripadnost, izađu na referendum o Danu Republike Srpske, 25. septembra i da se slobodno i po svojoj volji izjasne o referendumskom pitanju.

On je naglasio da su sve pripreme za referendum u Srpskoj sprovedene u punom institucionalnom kapacitetu RS-a i u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, što je potvrdio i Ustavni sud Republike Srpske.

"Referendum, kao najviši oblik izražavanja demokratske volje građana, sigurno će se desiti 25. septembra u Republici Srpskoj, i neće proizvesti nikakve sigurnosne implikacije, kako to neki zlonamjerno žele da predstave", poručio je Košarac.