BiH
20

Pandurević: MMF štiti svoje interese, a Vlada FBiH i Vlada RS-a odgovarat će građanima ove zemlje

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srpske odgovarat će građanima ove zemlje ako Zakon o konverziji kredita ne bude implementiran, poručila je zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović tražio je od Vijeća ministara BiH da se parlamentarcima dostavi informacija o sadržaju pisma namjere za novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

Kako se spekuliše, u pismu je između ostalog navedeno da neće doći do implementiranja Zakona o konverziji kredita, što će se posebno odraziti na građane koji imaju kredite u švicarskim francima.

"MMF štiti svoje banke. Svi znamo ko stoji iza MMF-a, isti stoje i iza Hypo banke. Oni štite njihove interese i to je logično. Ali institucije FBiH i RS-a dužne su da štite interese građana ove zemlje", kazala je Pandurević.

Istakla je kako ne zna šta piše u Pismu namjere i to je stara praksa s kojom se suočava Parlamentarna skupština BiH.

Bliži se otvaranje zgrade za smještaj predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH. Vlada Republike Srpske odlučila je potrošiti 26,6 miliona KM na kupovinu zgrade površine 9.077 kvadratnih metara u Istočnom Sarajevu.

"Mi pozivamo istražne organe ove zemlje da utvrde da li je ovdje bilo izvlačenja budžetskog novca. Mi tvrdimo da jeste i da ona zgrada ne vrijedi 26 miliona te da je ondje bilo žestokog pranja novca", rekla je Pandurević.